Morate da probate

DOMAĆE PLETENICA-KIFLE: Vrhunsko testo koje ćete želeti da mesite svakog dana! (RECEPT)

Poželećete da ih pravite svakog dana

Recepti
Autor:
DOMAĆE PLETENICA-KIFLE: Vrhunsko testo koje ćete želeti da mesite svakog dana! (RECEPT)
Foto: Printscreen Youtube / CooKing

Sastojci:

375 g brašna 20 g kvasca 1jaje 1 kašičica šećera 50 ml ulja (ulje za premazivanje testa i radne površine) 200 ml mleka so

Za premazivanje testa:

jaje so mleko susam

Priprema: U činiju stavite izdrobljen kvasac, kašičicu šećera i brašna i malo toplog mleka. Ostavite kvasac na toplom da se aktivira, oko 10 minuta.

U aktiviran kvasac dodajte prosejano brašno, ostatak mleka, ulje, so, jaje, krenite da mesite testo. Pošto testo sadrži dosta tečnosti mesite ga pomoću miksera i nastavka za testo. Testo oblikujte u loptu, premažite sa malo ulja i ostavite pokriveno 60 minuta, u toploj prostoriji. Nadošlo testo preručite na radnu površinu, koju ste premazali sa uljem i podelite na 4 dela. Oblikujte loptice jufke. Tanjir premažite sa uljem i stavite jufke. Pokrijte testo i ostavite 10–15 minuta na toplom.

Umite jednu jufku i podelite je na 3 ili 4 dela (možete da pletete pletence sa 3 ili 4 valjka). Razvucite valjak dužine 15-20 cm. Ispletite pletenicu. Isti postupak ponovite sa ostatkom testa. Dobićete 4 pletenice.

Za to vreme uključite rernu da se greje na 190 C. Umutite jaje, so i mleko, pa premažite testo. Pecite dok pletenice ne porumene, oko 20 minuta.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs