JELO KOJE GOVORI 100 JEZIKA

OVO JELO POSTAVILO JE NAŠE JUŽNE SUSEDE NA MAPU EVROPE: Gravče na tavče je kulinarsko ČUDO!(ORIGINALNI RECEPT)

Tradicionalni specijalitet, koji morate da isprobate!

Recepti
14:25h Autor:
OVO JELO POSTAVILO JE NAŠE JUŽNE SUSEDE NA MAPU EVROPE: Gravče na tavče je kulinarsko ČUDO!(ORIGINALNI RECEPT)
Foto: Profimedia

Mala napomena: Tavče bez zemljane posude - nije to to. Šta god vi mislili jednostavno nema taj ukus. A ukus je zaista predivan...

Sastojci:

  • pasulj tetovac 500 g
  • kobasice 4
  • ljuta papričica 1
  • aleva paprika 1 kašika
  • mast 1 kašika
  • so po ukusu
  • biber u zrnu 1 kašičica
  • crni luk 1 glavica

Kako pripremiti

Za tavče na gravče se koristi pasulj TETOVAC. To je onaj krupniji pasulj. Za četiri osobe će vam biti potrebno pola kilograma pasulja. Pasulj stavite u lonac pa nalijte vodom tri prsta da ogrezne. Stavite na ringlu i kada provri kuvajte 10 minuta. Ostavite još 10 minuta da ''odmara''. Tu vodu prospite pa nalijte taze. Ovaj put da bude tri prsta od vrha lonca.

U tu vodu dodajte veliku glavicu crnog luka koji ste isekli na četvrtine. Ne dodaju se nikakvi začini niti so. Od momenta kada provri, smanjite vatru i u polu poklopljenom sudu kuvajte dok zrno ne bude al dente. Tj. da ne bude raskuvano, nego skuvano ali malo tvrđe. Procedite pasulj a tu vodu u kojoj se kuvao ostavite sa strane.

Pekač premažite kašikom svinjske masti pa sipajte pasulj. Dodajte soli jednu ravnu kašiku, jednu kašiku aleve paprike, kašičicu zrna bibera i sve lepo promešajte. Nalijte onom vodom u kojoj se kuvao pasulj. Otprilike prst, dva preko pasulja. Opet sve izmešajte pa stavite preko kobasicu ljutu, dimljenu a u sredinu jednu ljutu papričicu. U rernu na 250 stepeni dok se ne zagreje, pa smanjite na 200.

Tako pecite sve dok se ne zapeče i dok malo ne ispari voda. Vodite računa da vam ne ispari skroz voda jer tavče na gravče nije suvo kao prebranac nego je onako softano.

Prijatno!

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs