ČOKOLADASTIČNO!

ULTRA ČOKOLADNA TORTA: Ovaj ukus je nešto najbliže magiji!(RECEPT)

Nešto najčokoladnije što ćete ikada probati!

Recepti
Autor:
Foto: Shutterstock

Potrebni sastojci:

Za dve kore

  • šećer 250 g
  • brašno 160 g
  • kakao 50 g
  • soda bikarbona 1,5 kašičica
  • prašak za pecivo 1/2 kašičice
  • žumance 1 manje
  • jaje 1
  • rikota sir 170 g
  • ulje 60 g
  • vruća voda ili mleko 130 g
  • ekstrakt vanile 1 kašičica

Za krem:

  • puter 225 g
  • kakao 40 g
  • šećer u prahu 580 g
  • rikota sir 70 g
  • ekstrakt vanile 1 kašičica
  • so prstohvat

Kako pripremiti:

Zagrejte rernu na 175 °C. Pomešajte šećer, brašno, kakao, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i so. U drugoj posudi umutite jaje i žumance, rikotu, ulje i vanilu dok se sve lepo ne poveže. Dodajte ovu smesu u suve sastojke i mutite lagano, pa dodajte vruću vodu ili mleko i mutite ponovo dok ne postane glatko, oko jedan minut. Podelite smesu na dva jednaka dela, sipajte je u kalupe prečnika 18-19 cm, pa pecite 30–35 minuta.

Hladite kore 10-ak minuta, pa izvadite iz kalupa. Ukoliko je potrebno, velikim nožem poravnajte ispupčeni gornji sloj kore kako bi površina bila ravna. Ako nemate dva kalupa, možete peći prvo jednu pa drugu koru. Za pripremu krema mutite potpuno omekšali puter oko tri minuta. Dodajte lagano kakao-prah i šećer u prahu. Znam da ide baš dosta šećera, ali ta količina je neophodna za postizanje teksture. Dodajte vanilu, so i rikota sir i mutite još par minuta.

Ukoliko je krem previše redak, dodajte još malo šećera, a ako je previše čvrst, dodajte još malo rikote – po jednu kašiku dok ne dobijete savršenu teksturu. Ovo je količina krema koja je sasvim dovoljna za celu tortu, nemojte ga štedeti, možda čak malo i ostane. Složite prvo jednu koru, obilno namažite filom, stavite preko i drugu koru, pa premažite tortu sa svih strana. Pre konzumiranja isecite tortu i ostavite je malo na sobnoj temperaturi da krem popusti, jer je tako mnogo sočnija i kremastija.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...