DIVNE!

OVAKO NEŠTO JOŠ NISTE PROBALI: Prolećne krofne sa jagodama, iz rerne, su čist hedonizam! (RECEPT)

Savršen lagani kolač, punog ukusa, koji će vas oboriti s nogu.

Recepti
Autor:
OVAKO NEŠTO JOŠ NISTE PROBALI: Prolećne krofne sa jagodama, iz rerne, su čist hedonizam! (RECEPT)
Foto: Shuterstock

Vreme pripreme: 40 minuta

Vreme narastanja testa: 1 sat i 30 minuta

Vreme pečenja: 20 minuta

Vreme hlađenja: 30 minuta

Testo:

  • 500 g brašna, tip 400
  • prstohvat soli
  • pola kašičice rendane limunove kore
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 230 ml toplog mleka
  • 80g šećera
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 2 jaja
  • 60 g putera sobre temperature
  • Kašika istopljenog putera za premaz
  • Ulje za činiju

Krem:

  • 250 g maskarpone sira
  • 100 g prah šećera
  • 1 kašika arome vanile
  • 1 kesica kremfixa
  • 350ml slatke pavlake

Još:

  • prah šećer za posipanje
  • 300g svežih seckanih jagoda za filovanje

Priprema:

Za testo pomešati toplo mleko, šećer, vanilin šećer i kvasac i ostaviti da se aktivira 5 minuta.

U veću posudu staviti sve preostale sastojke za testo, dodati smesu sa kvascem i uz pomoć miksera ili ručno umesiti lepljivo testo.

Testo izvaditi iz činije i formirati loptu na podlozi koja je posuta brašnom.

Loptu vratiti u činiju podmazati je sa malo ulja, prekriti činiju krpom i ostaviti da naraste 1h.

Nakon toga premesiti testo i iseći ga na 12 jednakih delova. Od delova formirati loptice i ređati ih na pleh obloženim pek papirom. Loptice opet prekriti i ostaviti da odstoje još pola sata.

Premazati ih istopljenim puterom i peći krofne 20 minuta ili dok ne dobiju zlatnu boju na 180 stepeni na režimu gde se pali gornji i donji grejač rerne.

Nakon pečenja ostaviti krofne da se ohlade u potpunosti, za to vreme pripremiti krem.

Mikserom umutiti slatku pavlaku sa kremfixom, mutiti malo pre nego što postane skorz čvrsta. U drugoj posudi umutiti maskarpone sir, prah šećer i aromu vanile. Spatulom uzlagano mešanje spojiti slatku pavlaku sa smesom od maskarpone sira u jedan fil.

Ohlađene krofne preseći horizontalno na pola, u dresir kesu staviti krem, donju polovinu nafilovati slojem kremom, poređati seckane jagode i preko njih staviti jos jedan sloj krema.

Slobodno stavite dosta jagoda kako bi punjenje bilo bogato.

Preklopiti gornjom polovinom, krofne posuti prah šećerom i odložiti u frižider na pola sata dase rashlade. Nakon toga su spremne za jelo.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs