RAPSODIJA UKUSA

KARAMEL ČIZ KEJK JE TORTA KOJA SE PAMTI I PREPRIČAVA: Sa trpeze će nestati, a svi će vam tražiti recept!(RECEPT)

Ova torta jednostavno "kida"!

Recepti
Autor:
KARAMEL ČIZ KEJK JE TORTA KOJA SE PAMTI I PREPRIČAVA: Sa trpeze će nestati, a svi će vam tražiti recept!(RECEPT)
Foto: Shutterstock

Ključ ove torte su karamel lešnik bombone koje daju tu savršenu teksturu i naravno ukus!

Potrebni sastojci:

Korica:

– 250g mlevenog keksa

– 100g mlevenih pečenih lešnika

– 2 kašike prah šećera

– 125g putera

– 150ml mleka

Fil:

– 500g maskarpone sira (može i drugi neslani krem sir)

– 50g prah šećera

– 1 kašika arome vanile

– 250ml slatke pavlake

– 2 kesice kremfixa

Karamel preliv:

– 200g karamela lešnik bombona

– 50ml slatke pavlake

– komadići lešnika za dekoraciju

Priprema:

1. Za koricu pomešati sve sastojke, utisnuti u kalup prečnika 20-24cm i staviti u frižider.

2. Za fil mikserom kratko umutim maskarpone sir, šećer u prahu i vanilu.

3. U drugoj posudi umutim slatku pavlaku sa kremfixom da bude polovično umućeno otprilike pa to dodam u maskarpone i sve zajedno lepo umutim. Fil rasporedim po korici, vratim u frižider i prelazim na preliv. Torta treba ovako da se hladi najmanje 3h, ja uvek ostavim preko noći.

4. Za preliv, istopiti karamel bombone, ja sam u mikro, može i na šporetu, kako ko voli. Nakon što su se karamele potpuno otopile, dodati slatku pavlaku, grejati još par sekundi, pa mešati dok se ne sjedini. Taj preliv sada mora u potpunosti da se ohladi na sobnoj temperaturi (isto je najbolje preko noći), tek onda ga možete preliti preko torte ili parčeta i karamela će ostati tečna a torta predivna i preukusna. Tako da, na kraju lepo izvadite tortu iz kalupa, možete iseći već i na parčiće ako želite i samo prelijete i ukrasite.

Prijatno!

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs