OVO MORATE DA PROBATE!

POŠIRANA JAJA U TOPLOM JOGURTU: Turski doručak koji se svako jutro nalazio u tanjirima Otomanskih vladara! (RECEPT)

Birajte što svežija jaja, i to hladna - direktno iz frižidera, kako bi lakše zadržala oblik tokom poširanja...

Recepti
Autor:
POŠIRANA JAJA U TOPLOM JOGURTU: Turski doručak koji se svako jutro nalazio u tanjirima Otomanskih vladara! (RECEPT)
Foto: Profimedia

Poširana jaja poslužena u mešavini jogurta i belog luka turski su specijalitet, dostojan sultana. Prema nekim podacima, u 15. velu çılbır je zaista svako jutro stizao na sto otomanskim vladarima. U jelo se tradicionano dodaje umereno ljut čili.

Kuvari širom sveta zaljubili su se u turski doručak pa se od recepta do recepta mogu primetiti varijacije na temu. Neki šefovi će zagrejati jogurt pre posluživanja kako bi bio kremastiji, dok će ga drugi poslužiti hladnog.

Najzahtevniji deo pripreme je poširanje jaja, ali uz malo prakse lako je doći do rezultata. Kako biste uspešno poširali jaja birajte što svežija jer stajanjem postaju vodena pa se tokom kuvanja u vodi neće lepo oblikovati. Jaja neka budu hladna jer duže ostaju stisnuta i neće "zaplesati" po posudi, a i lakše ćete tempirati vreme kuvanja jer će žumance biti tečno, a belance čvrsto.

Çılbır ne treba brkati s čimburom, jelom od mlevenog mesa s jajima koje se priprema širom Balkana.

Recept Najdžele Loson za çılbır

Sastojci:

  • 200 g grčkog jogurta
  • 1 češanj belog luka
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašičice putera
  • 1 kašičica maslinovog ulja
  • 1 kašičica mlevene paprike
  • 2 jaja
  • 1 kašičica jabukovog sirćeta
  • Kopar

Priprema:

1. Uzmite posudu srednje veličine, napunite je vodom u visini od oko 4 cm i zagrejte je. Poklopite je posudom otpornom na temperaturu tako da nema kontakta s vodom i u nju stavite jogurt, so i usitnjeni beli luk. Promešajte. Kada se jogurt zagreje na telesnu temperaturu (proverite na koži) ugasite vatru, ali ostavite posudu.

2. Zagrejte puter i kad lagano počne da tamni ugasite vatru i sipajte ulje i mlevenu papriku.

3. Dodajte sirće u vodu i pre nego što provrije smanjite vatru. Jaja razbijte u posebnim posudicama. Viljuškom napravite kružni pokret pa unutra spustite jaje i kuvajte na umerenoj vatri 3-4 minuta pa izvadite jaje kašikom koja ima rupice.

4. Topli jogurt podelite u dva tanjira i na svaki stavite po jedno jaje pa prelijte uljem s paprikom i prema želji ukrasite koprom.

Prijatno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs