KREMASTA FANTAZIJA

KREMASTA LETNJA FANTAZIJA: Ledeni vetar ćete praviti dokle god ima jagoda, a i posle!(RECEPT)

Savršeno hrskave kore i lagani vazdušasti krem su kombinacija iz snova.

Recepti
Autor:
KREMASTA LETNJA FANTAZIJA: Ledeni vetar ćete praviti dokle god ima jagoda, a i posle!(RECEPT)
Foto: Shutterstock

Savršene beze kore, lagani krem i voće koje upotpunjuje ovaj kolač daju savr[enu kombinaciju ukusa.

Sastojci za kore:

  • 9 belanacaa
  • prstohvat soli
  • 30 grama šećera
  • 1 ka[ika jabukovog sirćeta

Sastojci za krem:

  • 9 žumanaca
  • 4 kašike šećera
  • 4 kašike oštrog brašna
  • 4 dl mleka
  • 2 vanilin šećera
  • 25 grama maslaca
  • 8 dl slatke pavlake
  • voće po želji (jagode,maline, kupine - zimi možete koristiti sezonsko voće)

Priprema:

- Za početak pećnicu upalite na 130°C i obavezno uključite ventilator. Ako nemate rernu s ventilatorom, onda je upalite na 120°C.

- Za izradu kora koristite neku malo veću posudu i u nju stavite belanca. Dodajte prstohvat soli i počnite da mutite mikserom. Kada se belanca dobro umute dodajte pola šećera, nastavite da mutite i kroz minut dodajte ostatak šećera. Prilikom izrade ne smete preterano umutiti belanca, već moraju da ostanu kremasta. Pri kraju dodajte supenu kašiku sirćeta; ako nemte jabukovo, može i alkoholno. Posebno pripazite na teksturu snega od belanaca, jer od toga zavisi izgled kore. Zapamtite, sneg mora biti kremast!

- Koristite tepsiju (pleh) od rerne, onu veliku. Obavezno je obložite papirom za pečenje. Ako papir beeži, onda na krajevima tepsije stavite malo sneega da se papir prisloni na tepsiju.

- Sneeg od belanaca ravnomerno rasporedite po tepsiji (plehu) i stavite u rernu, pa pecite - odnosno sušite oko sat i po. Vreme pečenja može se razlikovati od rerne do rerne, ali kora mora dobiti laganu boju, poput bele kafe.

- Kada je kora pečena ugasite rernu i pustite je još tri minuta bez da otvarate vrata. Zatim je izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi. Kada se kora ohladila, odlepite je s papira i presecite tako da dobijete tri kore.

- Za izradu krema žumanca izmiksujte i dodajte šećer i vanilin šećer. Nastavite da mutite 10 minuta. Zatim naizmenično dodajte brašno i mleko. Dobro izmiksujte smesu, da se ne stvore grudice.

- Smesu stavite na laganu vatru i neprestano mešajte varjačom. Smesa ne sme da proključa jer će se jaja zgusnuti pa ćete dobiti kajganu. Mešajte dok se krem ne zgusne, a potom skinite s vatre.

- Izlijte krem u drugu posudu i prekrijte prozirnom folijom da se ne stvori korica. Maslac sobne temperature izmiksujte, pa ga dodajte u dobro ohlađen krem. Krem dobro izmešajte kako bi se maslac dobro povezao.

- Voće koje ćete koristiti očistite, operite i sitno iseckajte. Ako koristite jagode, njih isecite na male kockice. U međuvremenu izmiksujte pet dl slatke pavlake u šlag.

- Na tacnu stavite jednu koru i premažite jednom trećinom krema. Posložite voće po želji (jagode), zatim po voću stavite jednu trećinu šlaga. Ponovo stavite drugu koru, posložite voće i šlag. Stavite treću koru, voće po želji i preostali šlag.

Umutite preostalu slatku pavlaku u šlag i njome ukrasite kolač spolja.

Ostavi u frižideru preko noći i poslužite rashlađeno.

Prijatno!

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs