probajte

NAMAZ OD SREMUŠA: Kremast, osvežavajuć, prepun vitamina i minerala! (RECEPT)

Pored poleta i cveća koje nam donese proleće između ostalog nudi i obilje svežih namirnica. Jedna od njih je sremuš, biljka koju srećemo pod nazivima medveđi luk, divlji luk, divlji beli luk, šumski luk.

Recepti
Autor:
NAMAZ OD SREMUŠA: Kremast, osvežavajuć, prepun vitamina i minerala! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Dovoljna je legenda koja kaže da je ova biljka prvo što medved pojede kada se probudi iz dugog zimskog sna.

Sremuš je veoma aktuelan u ovom periodu godine, na pijacama je u ponudi kao veze svežih zelenih listova. Luk je zdrav sadrži vitamine i minerale, pa ćemo pomenuti uticaj na naše opšte stanje, poboljšanje imuniteta, pomoći kod povišenog pritiiska, na digestivni trakt.

Zbog divnog mirisa i ukusa na beli luk koristi se u kulinarstvu uglavnom za salate ili kao dodatak varivma i čorbama. Mi ćemo danas praviti namaz od sremuša koji pored toga što ćemo ga namazati na krišku hleba, može da se koristi i kao dodatak testenini ili rižotu, pečenom mesu.

Šta nam je sve potrebno:

  • veća vezica sremuša
  • 30g semenki suncokreta
  • 30g badema
  • 30g indijskog oraha
  • 50g susama
  • avokado
  • so, biber
  • sok od pola limuna
  • maslinovo ulje

Način pripreme:

Badem potopiti u toplu vodu, potom oljuštiti tamni sloj. Sremuš dobro oprati i prosušiti ubrusom. U blender ili secka staviti orašaste plodove (mogu biti natopljeni prethodni dan), avokado, sok od limuna, začine, maslinovo ulje, naseckani sremuš.

Kratko blendirati i posluziti kao svež namaz za doručak ili večeru. Ako je potrebno dodati još ulja.

Za balans ukusa može se dodati kašičica meda ili dve urme.Ili jednostavno dodati narendani parmezan i napraviti pesto od sremuša.

Uživajte!

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs