probajte

STO PUTA BOLJE NEGO KUPOVNE: Domaće penaste bombone su najukusnije, a da deca ih obožavaju! (RECEPT)

Priuštite sebi maršmelou zadovoljstvo - penaste bombone koje vas jednim zalogajem vraćaju u detinjstvo.

Recepti
STO PUTA BOLJE NEGO KUPOVNE: Domaće penaste bombone su najukusnije, a da deca ih obožavaju! (RECEPT)
Foto: Profimedia

Priprema je jednostavna, a ukuse i boje možete da birate.

SASTOJCI ZA 45-50 KOMADA

  • 250 g kristal šećera
  • 80 g ili 2 velika belanca
  • 50 g šećera u prahu
  • 50 g kukuruznog skroba
  • 18 g želatina u listićima
  • bagremov med
  • limun
  • pirinčano ulje (ili neko drugo neutralnog ukusa)

PRIPREMA

Potopite želatin u šerpu sa hladnom vodom na 10 minuta da omekša.

Ostavite kristal šećer da proključa zajedno sa kašikom meda (oko 30 g), 70 ml vode i nekoliko kapi soka od limuna; kuvajte na srednje jakoj vatri 8 do 10 minuta, da se šećer pretvori u proziran sirup i dostigne temperaturu od 120 do 125 stepeni Celzijusovih: koristite kuhinjski termometar ili pratite naznačeno vreme pazeći da sirup ostane proziran.

Počnite da mutite belanca mikserom, da dobijete beze smesu.

Skinite sirup sa vatre, istopite isceđeni želatin i sipajte ga u beze neprestano muteći; miksirajte 4-5 minuta.

Podmažite pravougaoni kalup bez dna (22 cm), stavite ga na poslužavnik obložen papirom za pečenje, sipajte smesu, rasporedite je pomoću špatule i ostavite 3 do 4 sata da se stvrdne na sobnoj temperaturi.

Pomešajte šećer u prahu i kukuruzni skrob; pospite „marshmellow“ ovom mešavinom, izvadite ga iz kalupa i isecite oštrim, podmazanim nožem na kocke veličine 3 cm.

Uvaljajte kocke u mešavinu šećera i skroba. Ubacite ih u staklenu teglu ili plastične kese i zadržaće mekoću i svežinu narednih sedam dana.

(Stil.Kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs