Neodoljivo kremasta

BELA KREM PITA: Proveren recept iz stare beležnice! (FOTO, VIDEO)

Mekane i sočne slatke kockice koje ćete obožavati

Recepti
Autor:
BELA KREM PITA: Proveren recept iz stare beležnice! (FOTO, VIDEO)
Foto: Youtube Printscreen / Recepttura

Sastojci za kore:

400 g glatkog brašna 150 g maslaca ili margarina 1 jaje 150 g šećera u prahu 15 g praška za pecivo 60 ml kisele pavlake

Za krem:

600 ml mleka 90 g glatkog brašna 250 g šećera u prahu 2 vrećice vanilin šećera 250 g maslaca ili margarina

Za ukrašavanje:

100 g bele čokolade

Priprema: U veliku posudu sipati brašno, prašak za pecivo, ubaciti šećer u prahu i iseckam maslac ili margarin. Razbiti jaje i umutiti ga, pa ubaciti u posudu. Na kraju još dodati pavlaku pa rukama zamesiti glatko testo. Od testa formirati kuglu, zamotati u prozirnu foliju i staviti u frižider na pola sata.

Nakon pola sata izmeriti testo i podeliti na 3 jednaka dela. Od papira za pečenje iskrojiti kalup u kojem će se razvaljati kore. Staviti trećinu testa na sredinu papirnog kalupa i oprezno oklagijom razviti tanku koru do svih ivica.

Na isti način razviti i druge dve kore. Kore se peku na prevrnutom plehu u zagrejanoj rerni na 170 stepeni 10 minuta. Kore treba da ostanu svetle.

Dok se kore hlade, napraviti krem. U posudi pomešati brašno sa šećerom u prahu i vanilin šećerom i dodati 20 kašika mleka. Sve dobro izmešati da smesa nema grudvica. Ostatak mleka staviti da se zagreva i kad provri skloniti sa strane. Zatim u mleko sipati smesu brašno, promešati i vratiti na vatru.

Celo vreme mešati krem i kuvati dok se ne zgusne. Kad se skuva pokriti prozirnom folijom da se ne stvori korica ili mešati s vremena na vreme dok se hladi. Zatim u posudi za miksanje umutiti margarin ili maslac sobne temperature. Dodavati mu po tri do četiri kašike ohlađenog krema i svaki put krem dobro umutiti mikserom.

Kremu podeliti na 2 jednaka dela. Na podlogu vrlo oprezno staviti prvu koru i premazati prvom polovinom krema. Prekriti drugom korom, lagano pritisnuti prstima, preko kore naneti drugu polovinu krema i dobro izravnati. Prekriti preostalom korom i opet oprezno pritisnuti prstima pa je opteretiti s gornje strane da se kore bolje spoje s kremom. Ostaviti preko noći u frižideru da se dobro ohladi.

Sutradan na pari otopiti belu čokoladu i njom ukrasiti ohlađenu pitu. Vratiti u frižider da se čokolada stvrdne na sat vremena. Uživajte!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs