Ukusno i brzo

Krem supa od kelerabe i celera

Osvežite svoj meni i spremite ukusnu čorbicu od kelerabe i celera. O dobrobiti i hranljivoj vrednosti nećemo ni pričati, ali zato o ukusu hoćemo - dovoljno je reći: Božanstveno
Recepti
15:00h
Krem supa od kelerabe i celera
Foto: Shutterstock
  • 60 minuta
  • Jednostavno
  • Za 6 osoba

Sastojci

  • 30 g putera
  • 2 kašike ulja
  • 1 glavica luka
  • 2 srednje kelerabe
  • 1 koren celera
  • 1 veća tikvica
  • 2 - 3 mlada krompira
  • 2 kašike soli
  • malo bibera
  • sok od pola limuna
  • 1 dl pavlake za kuvanje
  • pola veza sveže mirođije
  • Za serviranje:
  • malo kisele pavlake
  • malo rendane kore limuna
  • biber
  • malo seckane mirođije

Luk iseckati sitno, a kelerabu, celer, tikvicu i krompir na kocke srednje veličine.

Na mešavini putera i ulja, na srednjoj vatri izdinstati crni luk dok ne omkeša, ali da ne požuti. Dodati ostalo povrće i kašičicu soli, i sve zajedno dinstati još desetak minuta, poklopljeno. Napola omekšalo povrće naliti sa oko 1.3 litra vode. Ne više, a može malo manje ako volite baš guste čorbe. Kuvati do vrenja, pa na tišoj vatri još oko 20-25 minuta, poklopljeno, da tečnost ne isparava mnogo.

Procediti supu u drugu šerpu, a povrće ispasirati štapnim mikserom ili u blenderu. Pomešati sa supom, dodati kašičicu soli i malo belog bibera, pa kuvati do ponovnog vrenja.

Skinuti sa vatre, dodati sok pola limuna, pavlaku za kuvanje i sitno naseckanu mirođiju. Probati, ukus treba da bude prijatno kiselkasto osvežavajući, sa tek blagim nagoveštajem pikantnosti od bibera.

U tanjir za serviranje sipati čorbu, dodati na sredinu kašičicu razmućene kisele pavlake, narendati malo korice limuna, posuti sa malo sveže mlevenog bibera, i ukrasiti grančicom sveže mirođije, od one druge polovine veze koja je preostala.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs