Ukusni punjeni čamčići

TURSKE PIDE: Kad ovo jednom probate, nikad više nećete praviti klasičnu picu! (RECEPT)

Ovo jednostavno ne smete da propustite

Recepti
Autor:
TURSKE PIDE: Kad ovo jednom probate, nikad više nećete praviti klasičnu picu! (RECEPT)
Foto: Youtube Printscreen / Domaći Recepti

Sastojci: 400 ml mleka, 100 ml ulja, 1 kašika šećera, 1 kašika soli, 10 g suvog kvasca, 2 cela jaja, 850 +50 g mekog brašna.

Nadevi mogu biti razni - sir, jaja "na oko", kaškavalj, šunka, pečurke...

Priprema: U nekih 150-200 ml toplog mleka razmutiti šećer, kvasac i kašičicu brašna. Ostaviti da nadođe dok pripremimo ostale sastojke.

Oko 400 g brašna staviti u posudu za mešenje pa dodati so i izmešati. Dodavati zatim redom sastojke. Preostalo mleko, skoro sve ulje (ostaviti 2 kašike za kraj), jedno jaje i jedno belance (žumance isto ide za kraj) i nadošao kvasac dodati u brašno. Umesiti testo koje se ne lepi za ruke, ili se lepi vrlo malo od 850 g brašna.

Pouljiti sa onim ostavljenim uljem, malo premesiti i ostaviti testo da raste sat do sat i po na toplom mestu.

Nadošlo testo premesiti, pa podeliti na 8 delova (ili koliko hoćete da dobijete i da li želite veće ili manje). Svaki deo testa oblikovati u lopticu. Ne valjati testo predugo kako ne bi postalo žilavo i teško za ravlačenje, ali ako se to i desi samo ostavite loptice da odstoje 10 minuta i otpustiće se.

Razvući svaku lopticu gore – dole, a malo i sa strane. Staviti nadev po želji (primere pogledajte u videu na kraju teksta). Na kraju samo saviti ivice ka unutra, a krajeve testa pritisnuti u špic da se dobije oblik čamca.

Ostavimo 30-ak minuta da odstoje (prva tura) dok punimo drugu. Premazati preostalim žumancetom i uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni.

Peći 15-20 minuta. Pogledajte posle 15 minuta da vidite da li treba još da se peče, da ivice lepo porumene. Prijatno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs