recept

KNEDLE OD BAJATOG HLEBA I SPANAĆA: Ovo jelo na kašiku morate da probate! (RECEPT)

Ukusno, bogato i raskošno jelo divnih boja, ukusa i zanimljivih tekstura

Recepti
Foto: Shutterstock

Ukoliko volite da eksperimentišete sa tradicionalnim jelima i ukusima, i uz to volite knedle, onda je ovo jelo pravi izbor za vas. Naime, reč je o knedlama sa spanaćem koje se služe uz kremasti potaž od bundeve i hrskave komadiće pržene slaninice. Ukusno, bogato i raskošno jelo divnih boja, ukusa i zanimljivih tekstura koje će zadovoljiti i one najprobirljivije. Budući da je vrlo dekorativno, može biti odličan izbor ukoliko vaša deca ne vole da jedu spanać ili bundevu, jer će im se u ovoj varijanti sigurno dopasti. Kako znamo da ste nestrpljivi, odmah prelazimo na recept.

 

Knedle od spanaća sa potažem od bundeve i hrskavom slaninicom

 

Potrebno je (za dve osobe):

 

  • 75 g bajatog hleba iseckanog na kockice (prethodno odstranite koru)
  • 45 g obarenog spanaća
  • 1 srednji crni luk
  • 25 ml mleka
  • 15 g buđavog sira ili nekog drugog jakog sira po izboru
  • 5 g bosiljka
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 jaje
  • ½ kašike speltinog brašna
  • prstohvat muskatnog oraščića
  • so i biber po ukusu

 

Za potaž:

 

  • 100 g očišćene i iseckane bundeve
  • 50 ml bujona
  • 50 g mesnate slaninice
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • začinsko bilje po ukusu (origano, bosiljak, majčina dušica…)
  • malo peršuna za dekoraciju

Priprema:

 

Crni luk iseckajte i propržite na maslinovom ulju, da postane staklast. Spanać i bosiljak iseckajte, pa pomešajte sa kockicama hleba. Zatim dodajte luk, jaja, mleko, rendani sir, brašno, so i muskatni oraščić. Sve sastojke dobro sjedinite, pa ostavite „testo” pola sata „da odmori”. Nakon toga, od testa praviti knedle željene veličine, pa ih kuvajte u kipućoj vodi oko 20 minuta.

 

Za potaž, obarite kockice bundeve u bujonu, pa dobro izblendajte štapnim mikserom kako biste dobili glatku kremastu teksturu. Dodajte začinsko bilje po ukusu i po želji malo soli i bibera.

 

Slaninicu iseckajte na kockice, pa propržite na malo maslinovog ulja, a zatim ocedite višak masnoće.

 

Sipajte potaž u dublji tanjir, preko njega rasporedite nekoliko knedli, sve pospite prženom slaninicom i po želji dekorišite svežim peršunom.

 

Prijatno!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...