Obavezna za Badnje veče

Badnjača: Ova pogača bi trebalo večeras da bude na svakoj sprskoj trpezi! (RECEPT)

Ovu pogaču nazivaju još i "pogača zdravlje"

Recepti
Autor:
Badnjača: Ova pogača bi trebalo večeras da bude na svakoj sprskoj trpezi! (RECEPT)
Foto: Youtube Printscreen / Domaći Recepti

Sastojci: 400 ml tople vode, 1 kašika šećera, 10 g suvog kvasca, 1 ravna kašika soli, 50 ml + 2 kašike ulja, 700 g brašna. Priprema: U toploj vodi razmutiti kvasac, šećer i malo brašna. Dodati pola brašna, ulje i so, pa dobro izmešati. Smesa treba da se dobro varjačom izradi, da bude fina i glatka. Nakon toga dodavati ostatak brašna pa nastaviti mešanje varjačom dok ne postane jako gusto. Pred kraj mešenja preliti sa 2 kašike ulja i premesiti. Neće biti lepljivo, a biće fino mekano.

Ostaviti tako testo pokriveno krpom da odstoji 60 minuta na toplom mestu.

Izvaditi zatim testo, malo ga premesiti pa ga rukom zatvoriti, okrenuti, pa istiskati lagano da se raširi, da bude kao tanka lepinja.

Staviti u pleh veličine 30 cm. Ostaviti 20 minuta da odstoji. Posle 20 minuta premazati uljem. Uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni, ostaviti pogaču da odstoji dok se rerna ne zagreje. Zatim staviti da se peče.

Pečena je kada fino porumeni, oko 30 minuta peći, zavisno od rerne. Pečenu pogaču izvaditi i ”umiti” - premazati sa malo vode, zamotati u krpu ili blago pouljiti i ostaviti do služenja.

Uživajte i neka vam je srećno Badnje veče!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs