probajte

Domaći hleb sa kvascem: Najukusniji i najmekši koji ćete probati! (RECEPT)

Za domaći hleb se uvek vredi potruditi. Mi vam donosimo osnovni recept, a vi možete ekperimentirati sa dodacima poput semenki, luka, maslina...

Recepti
Autor:
Foto: Shutterstock

Sastojci:

 

  • 7 grama suvog kvasca / 1/2 kockice svežeg
  • 500 g glatkog brašna
  • 1 kašičica soli
  • 475ml tople vode
  • 1 kašičica šećera ili meda
  • 2 kašike maslinovog ulja

 

Bakine lepinje s krompirom i sirom: Mekše i lepše od svakog hleba!

domaći hleb sa kvascem, domaći hleb
foto: Shutterstock

Priprema:

 

 

  • U plastičnoj posudi umešajte sastojke, te veći deo brašna (4/5).
  • Lagano dodajite vodu i umešajte brašno dok ne dobijete kompaktnu smesu. Ako vam je previše retko dodajte brašna od sačuvanog dela.
  • Zatim, testo izvadite na pobrašnjenu površinu i lagano mesite - primamo doljnji kraj testa jednom rukom, a drugom rukom gornji kraj lagano razvucite.
  • Preklopite, pa okrenite testo.
  • Postupak ponavljajte dok ne dobijete glatko, gumasto, sjajno testo.
  • Zatim formirajte loptasti oblik testa, tako što ćete podvlačiti vrhove ispod centralnog dela i staviti nazad u posudu za dizanje.
  • Malo pobrašnjavite, pokrijte krpom ili poklopcem i stavite da se testo podigne.
  • Zatim, izvadite ga na nabrašnjenu površinu i dlanovima lagano pritisnite da istisnete vazduh.
  • Pobrašnjavite ga malo s gornje i doljnje strane kako se ne bi lepilo, pa ga premesite prema gornjem postupku - oko 5 minuta.
  • Testo formirahte prema posudi za pečenje koju ste pripremili (namastili i pobrašnili).
    Testo možete iseckati po vrhu kako biste usmerili rast smese kratkim potezom noža u smeru od sebe.
  • Ostavite ga da se diže dok se ne udvostruči.
  • Pre pečenja premažite ga malo maslinovim uljem ili poprskajtevodom.
  • Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 Celzijusa oko 30 minuta.

 

Pileći file u kremastom sosu: Najbolji način da se spremi belo meso! (RECEPT)

 

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...