probajte

Goveđi gulaš iz rerne: Najukusnije jelo koje možete spremiti za praznike! (RECEPT)

Obratite pažnju na to kojim redosledom stavljate povrće u vatrostalnu posudu kako se ne bi u potpunosti rastopilo u jelu.

Recepti 27.12.2020. - 13:26h Autor: Stil / punkufer.hr
Foto: Shutterstock

Beef bourguignon ili govedina na burgundski način slavno je jelo koje se može nazvati i francuskim gulašem od govedine u crvenom vinu.

S obzirom na to da se termički obrađuje satima na niskoj temperaturi, meso je na kraju kuvanja meko kao puter i se može da se seče viljuškom.

Iako se smatra nacionalnim jelom Francuske, svaki kuvar ima svoj recept za pripremu. Mi vam donosimo onaj najlakši – koji se veći deo vremena krčka u rerni.

Obratite pažnju na to kojim redosledom stavljate povrće u vatrostalnu posudu kako se ne bi u potpunosti rastopilo u jelu.

 

Sastojci:

 

 

  • 1 kg goveđih obraza
  • 400 grama goveđeg repa
  • 300 ml goveđeg bujona
  • 200 grama slanine
  • 200 grama šampinjona
  • 60 ml brendija
  • 12 komada manje ljutike
  • 5 šargarepa
  • 2 češnja belog luka
  • 2 kašike brašna
  • 2 grančice timijana
  • 2 klinčića
  • 1 luk
  • 1 flaša crvenog suvog vina
  • 1 lovorov list
  • 1 kašičica muskatnog oraščića
  • 1 kašičica mlevenog đumbira
  • sveži peršin
  • malo maslinovog ulja
  • so i biber

Priprema:


1. U lonac stavite da skuvate sos, odnosno iseckani luk i dva češnja belog luka, jednu veću šargarepu isečenu na kolutiće i sve zalijte vinom.

U lonac stavite i začine poput mlevenog đumbira, muskatnog oraščića, klinčića, lovorov list, timijana, peršun i biber. Kuvajte na umerenoj temperaturi sve dok se smesa ne smanji za pola.

2. U posebnom tiganju prepržite slaninu isecknau na kockice. Kad slanine dobije zlatnožutu boju, izvadite je i stavite sa strane.

3. Na preostaloj masnoći pržite preostale šargarepe isečene na kolutiće i pečurke isečene na pola. Dinstajte sve dok povrće ne dobije zlatnu boju, pa ih izvadite iz lonca.

4. Na istoj masnoći dinstajtei ljutiku isečenu na veće komade. Kada luk omekša, prebacite ga u istu posudu s drugim povrćem.

 

5. Ako u tiganju više nema masnoće, dodajte malo maslinovog ulja. Na njemu prepržite komade goveđih obraza i repa koje ste nešto ranije umočili u brašno.

6. Sklonite meso s vatre kad dobije lepu zlatkastu boju.

7. Ulijte brendi kako biste deglazirali tiganj. U tiganj dodajte i bujon pa redukovani vinski sos iz kojeg ste prethodno odstranili povrće i začine. Sve dobro promešajte.

8. Dobijenu tečnost prelijte u duboku vatrostalnu posudu, pa u nju uronite preprženu govedinu. Pokrijte posudu aluminijskom folijom i stavite u prethodno zagrejanu rernu na 150 stepeni na 2 sata i 30 minuta.

9. Nakon isteka tog vremena izvadite govedinu iz rernu, umešajte u posudu povrće, i sve zajedno termički obradite u rerni još 30 minuta.

10. Odvojite meso od kosti repa i vratite ga u sos zajedno s hrskavom slaninom. Posipajte sa svežim peršinom i poslužite s preprženim hlebom.

 

Prijatno!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...