Najzdravija salata

Starinski recept za turšiju: Ovako spremljena, potrajaće vam do proleća!

Staro verovanje kaže da je najbolje za Miholjdan (12. oktobar) staviti turšiju. Pošto je Miholjdan sutra, donosimo vam recept za ovu zdravu salatu

Recepti
Autor:
Starinski recept za turšiju: Ovako spremljena, potrajaće vam do proleća!
Foto: Profimedia

POTREBNI SASTOJCI:

  • 5 kg povrća za turšiju: krastavčići, paprika (šilja ili somborka), šargarepa, zeleni paradajz, karfiol, sitni crni luk
  • 5 l vode
  • 1 l sirćeta 9%
  • 13 supenih kašika šećera
  • 5 supenih kašika soli
  • kesica vinobrana
  • začini: ren, slačica, biber u zrnu, lovorov list…

Priprema: Krastavčiće potopiti nakratko u vodu, pa ih dobro oprati i odseći peteljke. Paprike (najbolje žute i zelene) izbušiti viljuškom na par mesta, da se lakše napiju tečnosti, karfiol iscepkati na cvetiće, očistiti mladu šargarepu...

Svo povrće staviti u bure, pa naliti vodom (nekuvanom) u koju je dodato sirće, šećer, so i vinobran. Začiniti po ukusu, pa dobro pritisnuti povće, da ogrezne u tečnosti. Može se povrće i naknadno dodavati, kao i odgovarajuća količina presolca, važno je da uvek bude pokriveno tečnošću.

Ovako spremljena turšija će se održati do kasnog proleća.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs