NESTVARNO UKUSNA!

Marinirana piletina u sosu od meda i soja sosa: Ništa sočnije i slađe nećete okusiti! Ovo jelo se ne propušta! (RECEPT)

Savršen prilog uz ovaj delikates je pažljivo pripremljen pirinač

Recepti
Autor:
Marinirana piletina u sosu od meda i soja sosa: Ništa sočnije i slađe nećete okusiti! Ovo jelo se ne propušta! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Potrebni sastojci za piletinu:

  • oko 600-700 gr pilećeg belog mesa
  • 4 kašike soja sosa
  • 1 kašika karija
  • 100 gr senfa
  • 250 gr meda

Potrebni sastojci za pirinač:

  • 1 šolja pirinča
  • 2 šolje vode
  • 2 -3 prstohvata soli

Priprema:

Prethodno veče pomešajte sve sastojke za marinadu: soja sos, kari, senf, med. Meso operite, očistite od eventualne masnoće i slično. Ako su komadi piletine manji, jedno belo meso podelite na nekih 6 parčadi. Ako su veći, može i 8 parčadi.

Pripremljenu marinadu i piletinu možete staviti u kesu za zamrzivač, jaču. Meso i marinadu dobro izmešajte tako u kesi, zavežite je ili zatvorite gumicom, pa ostavite u frižideru do sutradan, kada ćete spremati ručak. Možete povremeno isprevrtati meso u kesi, onako, pažljivo gužvajući je.

Sutradan, pre svega, potopite pirinač u hladnu vodu. Zatim, stavite meso i marinadu u posudu sa malo užim dnom, a dublju, uglavnom, tako da vam meso bude prekriveno marinadom, a ne van nje. Poklopite ili prekrijte folijom, pa stavite u rernu ugrejanu na 200°C da se krčka oko sat vremena.

Skrenuli bismo pažnju da ova marinada hoće malo da "pokipi" napolje iz posude, pa radi toga, možda bi bilo dobro da ispod stavite tepsiju sa papirom za pečenje, kako vam ne bi curilo na dno rerne.

Dok se piletina krčka, pripremite dalje pirinač. Dobro ga isperite pod mlazom hladne vode, sve dok voda koja izlazi iz cediljke ne bude providna. Stavite pirinač u dublju šerpu, pa nalijte sa 2 šolje ključale vode. Dodajte so, pa ostavite na laganoj temperaturi da se kuva desetak minuta, poklopljen. Nakon tog vremena, pirinač bi trebao biti kuvan i spreman je da ga servirate. Ako je kuvan, a nije upio svu tečnost, slobodno ga procedite.

Kada je piletina gotova, servirajte u tanjir pirinač, pa preko pirinča piletinu i uživajte u sočnoj, slatkastoj piletini.

Prijatno!

(Stil.kurir.rs/Kuvajmoblogovski)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs