Šuškavi slatki zalogaji

Torta Šnenokla: Vazdušasta izdašna poslastica kojoj je nemoguće odoleti! (RECEPT)

Apsolutno će je obožavati svako ko je jednom proba

Recepti
Autor:
Torta Šnenokla: Vazdušasta izdašna poslastica kojoj je nemoguće odoleti! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Sastojci za koru: 6 belanaca, 150 g šećera, pola soka od limuna.

Sastojci za fil: 500 ml mleka, štap vanile (trebaće vam semenke iz štapa), 4 žumanca, 150 g šećera, 50 g brašna ili gustina.

Sastojci za šnenokla deo: 1 l mleka, malo šećera, 6 jaja, 6 kašika šećera, 3 kašike griza, 100 g lomljenog keksa.

Za dekoraciju: 250 ml slatke pavlake ili šlaga.

Priprema: Prvo ispeći koru - umutiti belanca u sneg, dodati šećer i limun i mutiti dok se ne dobije čvrsta smesa. Koru sušiti na 150 stepeni, pa nakon 15 minuta smanjiti na 100 stepeni. Ukupno se peče oko 40 minuta.

Pripremiti fil: Zakuvati mleko sa rendanim semenkama iz vanile. Po želji stavite i prazan štapić, koji treba izvaditi kad mleko provri. Žumanca umutiti sa šećerom, pa dodati brašno ili gustin, izmešati da nema grudvica. U to sipati malo provrelog mleka, dobro razmutiti pa dodati i ostatak mleka. Dobro izmešati, vratiti u posudu u kojoj se mleko kuvalo i kuvati na laganoj vatri dok se krem ne zgusne. Skloniti sa vatre i dok se hladi često mešati, da se po vrhu ne uhvati korica, ili prekriti prozirnom folijom.

Za šnenokla deo: Staviti litar mleka da se kuva sa malo šećera, u međuvremenu umutiti 6 belanaca, pa spuštati kašiku po kašiku u provrelo mleko i okretati kašikom da se "obradi" sa obe strane. Vaditi noklice na tacnu da se prohlade. Kad istrošite sva belanca, u preostalo mleko koje i dalje vri dodajte 6 žumanaca koje ste prethodno umutili sa šećerom i grizom. Kuvajte dok se ne zgusne (nekoliko minuta), pa sklonite sa ringle i u vruće dodajte izlomljen keks. Ostavite da se prohladi.

Slaganje torte: Stavite ispečenu i prohlađenu belu koru na tacnu, pa na nju nanesite fil od vanile. Zatim preko njega pažljivo poređajte noklice od belanaca, a preko njih razlijte fil od žumanaca (mora da ostane mlak, ne sme da bude potpuno hladan, jer se neće lepo nanositi).

Tortu odozgo i sa strana prekrijte umućenim šlagom ili slatkom pavlakom i ukrasite po želji.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs