IZDAŠNO I MEKANO TESTO

Pamuk pogača: Meko i vazdušasto testo koje se nestvarno lako pravi! Morate da probate! (RECEPT/VIDEO)

Oduševiće vas mekim i vazdušastim ukusom, ali i neverovatno jednostavnom pripremom.

Recepti
23:09h Autor:
Pamuk pogača: Meko i vazdušasto testo koje se nestvarno lako pravi! Morate da probate! (RECEPT/VIDEO)
Foto: Bakina kuhinja

Potrebni sastojci:

  • 300 ml mleka
  • 100 gr maslaca
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika soli
  • 10 gr suvog kvasca
  • 5 gr ili 1 kašičica praška za pecivo
  • 2 jaja
  • 2-3 kašike ulja
  • oko 800 gr mekog brašna

Priprema:

Odvojiti od jaja žumance pa ga preliti kašikom mleka, dok ostatak mleka zagrejemo, a maslac otopimo. Žumance i kašiku mleka ostaviti da zaksnije.

U toplo mleko staviti kvasac i šećer, pa promešati.

Dodati malo brašna, kao za dve pune šake, pa dodati žumance i belanca, otopljen maslac, so i prašak za pecivo. Sve dobro izmešati varjačom. Opet dodati brašna, pa sve dobro izraditi. Dodavati po malo brašna, pa testo mešati ili mesiti. Kada postane već dovoljno tvrdo umesiti rukom. Na kraju mešenja nama je ostalo oko 50 gr brašna. Testo treba da je mekano i pomalo lepljivo za ruke.

Preliti ga sa pola mere ulja, okrenuti, ivice ubaciti u sredinu, pa opet okrenuti, prekriti krpom i ostaviti na toplom mestu sat vremena (može i duže) da odstoji.

Nadošlo testo premesiti na radnoj površini uz pomoć preostalog brašna (ne sve) pospite toliko da se testo ne zalepi za površinu na kojoj mesite.

Oblikovati testo u krug, pa ga pritiskati rukama, da se ono poravna. Prebaciti u pleh 28 do 30 cm prečnika u kojem je pek papir ili je samo podmazan, pa dodatno rukom oblikovati testo u krug i lepo ga poravnati. Umočiti vrhove prstiju u preostalo ulje pa napraviti na testu rub 1 – 2 cm od ivice testa u krug. Zatim testo podeliti opet vrhovima prstiju u trouglove (videti video).

Prekriti krpom i ostaviti 30 minuta da odstoji, uljučiti rernu pa ostaviti pogaču još toliko vremena. Kada se rerna zagrejala umutiti ono ostavljeno žumance sa mlekom, pa premazati celu pogaču. Po želji posuti semenkama.

Peći oko 25 minuta za ovako pečeniju varijantu kao na videu ili nešto kraće u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni.

Prijatno!

(Stil.kurir.rs/Brzikolači)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs