SPECIJALITET

Varivo od krastavaca i krompira: Savršen letnji ručak od 300 dinara! (RECEPT)

Ovo pomalo zaboravljeno jelo posebno je bilo popularno 80-tih. Neki su ga kuvali bez dodatka krompira i posluživali uz pire, dok su drugi „pojačali“ ukus variva sa mesom.

Recepti
Autor:
Varivo od krastavaca i krompira: Savršen letnji ručak od 300 dinara! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Varivo od krastavaca pravo je letnje jelo jer mu je glavni sastojak povrće koji je tada u sezoni. Iako je reč o vrlo jeftinom obroku, on izaziva velike podele među ljubiteljima hrane već decenijama. Ovo pomalo zaboravljeno jelo posebno je bilo popularno pre jedno 40 godina. Neki su ga kuvali bez dodatka krompira i posluživali uz pire, dok su drugi „pojačali“ ukus sa mesom, najčešće kobasicama. Mi vam donosimo osnovni recept za klasično varivo s krastavcima koje se može skuvati za manje od 300 dinara.

Sastojci za varivo od krastavaca:

  • 1 kg svežih krastavaca
  • ½ kg krompira
  • 1 luk
  • 1 kisela pavlaka
  • 1 kašika svinjske masti
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašika crvene paprike u prahu
  • so i biber po želji
  • Sveži peršun za posipanje
  • 1 litra vode ili bujon od povrća

Priprema:

1. Krompir ogulite i isecite na manje komade. Kuvajte ga na uobičajeni način u vodi sa malo soli. 2. Krastavce ogulite, prepolovite, kašičicom zdubite koštice. Ostatak krastavaca isckajte na tanke kriške i posolite. Pustite tako barem 20 minuta da so izvuče vodu iz krastavaca. 3. U zasebnom loncu rastopite svinjsku mast i na njoj kratko prodinstajte sitno naseckani luk. 4. Luk pomešajte s brašnom i dobro promešajte. 5. Dodajte crvenu papriku, sve dobro promešajte i podlijte vodom (ili bujonom po želji). 6. Dodajte oceđene krastavce i kuvani krompir pa sve zajedno kuvajte desetak minuta. Posolite i pobiberite po želji. 7. Pred kraj kuvanja u varivo stavite kiselu pavlaku. Poslužite sa sitno naseckanim peršinom uz krišku domaćeg hleba.

Prijatno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs