Morate da probate

Baba Cvetin rošavi kolač: Savršena vazdušasta letnja poslastica! (RECEPT)

Savršeno se slaže sa kuglom sladoleda

Recepti
10:16h Autor:
Baba Cvetin rošavi kolač: Savršena vazdušasta letnja poslastica! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Sastojci: 2 jaja, 300 g šećera u prahu, 300 ml ulja, 200 g kiselog mleka, 450 g brašna, 1 prašak za pecivo, 1 kesica vanil šećera, 1 limun, 200 g mlevenih oraha, 300 g marmelade po izboru. Priprema: Umutiti jaja da udvostruče svoju veličinu, dodati šećer pa mutiti i u tankom mlazu dodati ulje, uz neprestano mućenje. Kiselo mleko, vanil šećer i narendana kora limuna se takođe dodaju u smesu od jaja uz mućenje.

Dodati 150 grama oraha u smesu, a sačuvati 50 grama sa strane. Brašno se proseje dva puta, pomešano sa praškom za pecivo i dodaje se u smesu.

U namazanu i brašnom posutu posudu za pečenje se sipa smesa od jaja, pri čemo se sačuva količina jedne šolje, koja ne odlazi u posudu za pečenje.

Preko sirovog testa se maže marmelada (može i slatko). Dobro je da je slatko prethodno dobro umućeno, da se lakše maže.

Izdvojeno testo za kolač sa pomeša sa 50 grama oraha i dodaje se još brašna - toliko da se rukom zamesi tvrdo testo. Dobijamo malu loptu tvrdog testa veličine srednje jabuke.

Izrendati testo na krupno i posuti preko marmelade ravnomerno. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne bude gotovo. Dobije se jedinstveni vazdušasti kolač sa slatkom i hrskavom "rošavom" koricom.

Nakon što se kolač ohladi, posuti šećerom u prahu i cimetom za dodatno raskošni ukus. Savršeno se slaže servirano sa kuglom sladoleda.

Prijatno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs