nema bacanja

Šta sa viškom belanaca i žumanaca nakon pripreme recepta: 10 ideja koje će vas oduševiti!

Nema nikakvog razloga da ih bacate

Recepti
Autor:
Šta sa viškom belanaca i žumanaca nakon pripreme recepta: 10 ideja koje će vas oduševiti!
Foto: Shutterstock

Ako vam za recept treba samo žumance ili samo belance, ne bacajte ostatak jajeta - višak i belanaca i žumanca možete iskoristiti za druge recepte, od puslica do domaćeg majoneza!

Važne napomene za čuvanje

Belanca možete u frižideru da držite do dva dana, a ako ih zamrzavate, mogu da stoje do tri meseca. Stavite ih u kesicu ili u plastične kalupe za led. Zabeležite koliko je belanaca u smesi. Kad ih jednom odmrznete, više ih ne smete zamrzavati. Pre korišćenja odmrzavajte ih tako što ćete ih ostaviti u frižideru preko noći.

Kako čuvati žumanca

Žumanca takođe mogu u frižideru da izdrže do dva dana, ali brzo se isušuju, pogotovo ako se zamrzavaju, pa se to ne preporučuje. Kod spremanja dodajte im malo vode kako bi ostala vlažna. Pazite da belanca i žumanca iskoristite što pre, a prilikom pripreme obratite pažnju na to da ih dobro termički obradite.

Recepti za višak belanaca

1. Puslice

Trebaju vam tri belanca i 200 g šećera u prahu. Mikserom dobro izmutite sastojke, smesu prebacite u špric za kolače i istiskajte na pek papir i sušite oko sat vremena u rerni na 100 stepeni.

Da šam od belanaca uvek ispadne savršeno: Trikovi za najlepše puslice i bele kore!

foto: Profimedia

2. Premaz za hleb i peciva

Pre nego što testo stavite u rernu, premažite ga belancetom i posipajte željenim semenkama.

3. Glazura za kolače

Belanca umutite u sneg, dodajte glukozni sirup i premažite omiljenu tortu slasnom glazurom.

4. Mus

Prozračnost uz istovremenu čvrstinu belanaca omogućava da se njima zameni želatin u receptima za mus. Možete probati klasični čokoladni mus za koji vam trebaju tri belanca, 140 g čokolade i 200 ml slatke pavlake. Čokoladu otopite na pari uz dodatak 1/4 pavlake, a od ostatka napravite šlag. Belanca umutite u sneg i dodajte im ostale sastojke, dobro izmešajte varjačom i rashladite najmanje dva sata. Poslužite u čašama ili malim posudama.

5. Makaronsi

Za ovu poslasticu treba vam trebaju samo belanca i još nekoliko drugih sastojaka. Recept pročitajte OVDE!

foto: Profimedia

Recepti za višak žumanaca

1. Krem za kolače

Krem od žumanaca možete pripremiti i sami kod kuće, ali morate biti oprezni prilikom kuvanja. Naime, ne valja dodavati vruću pavlaku za kuvanje ili mleko u žumanca jer ćete tako dobiti pečena jaja. Krem zagrevajte na laganoj temperaturi uz nežno mešanje.

2. Karbonara sos

Tradicionalni italijanski recept za karbonaru zahteva celo jaje, ali ako za sos iskoristite samo žumance, biće sjajniji, manje zrnast i bogatijih aroma. Pomešajte žumance s parmezanom i puno paprike, a po želji možete dodati i malo pavlake. Pažljivo mešajući sos prelijte preko vruće testenine.

3. Majonez

Domaći majonez daleko je ukusniji od kupovnog, a obično je potrebno 1-2 žumanca. Ubacite ih u blender uz dodatak sirćeta ili limunovog soka, malo senfa i ulja.

Krem za kolače i torte od samo dva sastojka: Neodoljivo ukusan i uklapa se u sve poslastice! (RECEPT)

foto: Shutterstock

4. Poveznica za sastojke

Ćufte ili burgeri neće uvek poslušno zadržati oblik, a kako biste to uspeli, dovoljno je u meso ubaciti jedno žumance. Neće promeniti konačni ukus jela, a pomoći će mu da zadrži željeni oblik.

5. Premazivanje testa

Pred pečenje testa premažite ga žumancetom kako bi dobilo lepu boju i kako bi se semenke kojim želite da posipate testo lepo zalepile.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs