specijalitet

Makedonska pica: Sočna pogača s kockicama mesa! (RECEPT)

Meko testo i začinjena svinjetina omiljen je recept iz Makedonije i jedno od onih jela koja dokazuju da ne morate da ispraznite novčanik da biste napravili fantastičan ručak ili večeru.

Recepti
Autor:
Makedonska pica: Sočna pogača s kockicama mesa! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Pastrmajlija je tipično jelo makedonske kuhinje, a najlakše bi se moglo da se opiše kao pica ili pogača s mesom, najčešće ovčetinom ili svinjetinom. Ime duguje reči pastrma, koja označava usoljeno meso.

Tradicionalno se pravi od suvog mesa, ali u novije vreme dobrodošle su svakojake kombinacije. Najčešće su one s kockicama krte svinjetine koja se prethodno marinira u posoljenoj vodi i začinima poput mlevene paprike.

Često se dodaje i jaje, mlevena crvena paprika ali i ljuta papričica. Ponekad se poslužuje s kiselim krastavčićima. Oni koji izbegavaju meso ili jednostavno vole ribu, na testo stavljaju tunjevinu.

Sastojci za testo:

  • 1 kg brašna
  • oko 700 ml vode
  • 1 sveži kvasac
  • 1 kašičica šećera
  • 1,5 kašičica soli

Za nadev:

  • 500 g nemasne svinjetine
  • puter ili svinjska mast
  • so, biber

Priprema: Meso isecite na kockice, stavite ga u posudu pa prelijte vodom da ga pokrije pa ostavite nekoliko sati ili preko noći. Na 1,5 l vode stavite 70 g soli. Kvasac rastopite u malo tople vode i dodajte šećera pa ga ostavite da se aktivira.

Umesite testo od aktiviranog kvasca, brašna i mlake vode prema potrebi da bude malo mekše od onog za picu. Ostavite na toplom da se udvostruči pa podelite na loptice.

Lagano razvaljajte lopticu po lopticu testa oklagijom pa izdužite krajeve tako da dobijete ovalni oblik. U sredinu testa stavite kockice pripremljenog mesa i komadiće putera ili svinjske masti.

Pecite na 180 °C oko 25 minuta. Ivice pečene pastrmajlije premažite rastopljenim puterom pa prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite 5-10 minuta pre posluživanja.

Prijatno!

(Stil.Kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs