Saveznik zdravlja

Zdrav zalogaj: Hrana koju morate da zavolite!

Ukoliko ne volite gljive, celer, prokelj, ribu, paradajz, puter od kikirikija ili avokado, važno je da promenite svoje navike u ishrani i uvrstite ih u jelovnik, jer baš ove namirnice spadaju u red onih izuzetno korisnih za zdravlje
Fitnes & Nutricija
14:24h Autor:
Zdrav zalogaj: Hrana koju morate da zavolite!
Foto: Shutterstock

Mnogi od nas imaju listu hrane koju ne vole jesti, ali se na toj listi često nalaze namirnice koje su korisne za zdravlje. Ukoliko se ne unose, telo ne dobija potrebne hranjive sastojke. Stoga je važno da "zavolite" i hranu koja vam se ne sviđa.

GljiveOsim ako niste alergični, gljive nemojte da izbegavate. Potrudite se da postanu do vaše ishrane jer su gljive bogate proteinima, vitaminima B i vitaminom D.

CelerCeler je povrće bogato vitaminom K, kalijumom i folnom kiselinom. Ovo je povrće poznato po tome što snižava krvni pritisak, a ne sadrži mnogo kalorija. Celer možete da unoste u supi.

ProkeljProkelj je bogat vitaminom K, C i omega-3 masnim kiselinama. Pomaže u borbi protiv supstanci koje uzrokuju rak. Birajte uvek svež prokelj i nikada ga nemojte prekuvati.

RibaUkoliko vas odbijaju miris, oblik ili kosti ribe, to morate prevazići. Riblje meso je izvor proteina i omega-3 masnih kiselina, što je veoma korisno za srce i mozak. Za bolji ukus, riblje meso možete marinirati.

ParadajzNeki ljudi ne vole svež paradajz, ali srećom nemaju problem da ga jedu u sosu ili u kuvanoj varijanti. Srećom po njih, naučnici tvrde da se antioksidant likopen bolje apsorbuje u organizmu kada se paradajz jede kuvan. Likopen sprečava nastanak bolesti srca i raka.

AvokadoAvokado se može činiti neukusnim, ali se radi o zaista zdravom voću bogatom vitaminom E, kalijumom i esencijalnim masnim kiselinama. Koristan je za kožu i srce. Avokado se može mešati sa sokom od limuna, uljima i začinima. Ta mešavina je zdrava alternativa za majonez.

Puter od kikirikijaPuter od kikirikija snižava nivo holesterola i sprečava nastanak bolesti srca. Može se dodavati u različite salate.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

TAGOVI:

Namirnice