Probajte

Torta od brusnica i bele čokolade: Najlepša poslastica od suvog voća! (RECEPT)

Ako postoji kraljica među poslasticama koje se prave od sušenog voća, onda je to sasvim sigurno torta sa brusnicama. Bogata i veličanstvena po izgledu, ova torta oduševljava i zbog svog savršenog ukusa.

Recepti
10:34h Autor:
Torta od brusnica i bele čokolade: Najlepša poslastica od suvog voća! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Sastojci:

Za patišpanj:

  • 4 jaja
  • 4 kašike šećera
  • 5 kašika brašna
  • 50 grama čokolade za kuvanje
  • 1 kašika kakaoa
  • pola kesice praška za pecivo
  • 1 kašika putera
  • 4 kašike tople vode

Za fil:

  • 400 grama suvih brusnica
  • 2 kašike putera
  • 4 kašike šećera
  • 2 kašike meda
  • 500 grama maskarpone sira
  • 400 mililitara slatke pavlake
  • 150 grama bele čokolade
  • 1 vanilin šećer
  • 2 kesice želatina
  • 8 kašika vode

Priprema:

Pripremamo patišpanj tako što polupamo jaja i odvojimo belanca od žumanaca. Mikserom izmutimo belanca. U šerpu stavimo puter i čokoladu da se rastope. U sud sa žumancima dodamo šećer, 4 kašike tople vode i mutimo mikserem dok se šećer ne rastopi. Dodamo ohlađenu rastopljenu čokoladu sa puterom i izmutimo mikserom. Zatim dodamo prašak za pecivo, brašno, kakao i promešamo varjačom. Dodamo izmućena belanca i mešamo dok se sastojci ne sjedine.

Okruglu tepsiju obložimo kuvarskim papirom. Preručimo testo u tepsiju i stavimo u rernu. Pečemo 20 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

Pripremamo fil tako što u šerpu, na šporetu, najpre stavimo puter. Kada se puter rastopi dodamo brusnice, 2 kašike šećera,med i mešamo varjačom. Posle nekoliko minuta kuvanja sklonimo šerpu sa šporeta.

U drugu šerpu na šporetu stavimo belu čokoladu da se rastopi. U veći sud sipamo slatku pavlaku i mutimo mikserom dok šlag ne dobije potrebnu čvrstinu. U drugi veći sud stavimo sir, dodamo preostali šećer i mutimo mikserom dok se sir ne usitni. Sir dodamo u sud sa šlagom i izmutimo mikserom. Zatim dodamo rastopljenu belu čokoladu i izmutimo.

U šerpu na šporetu stavimo želatin i vodu. Kada sadržina provri, sklonimo šerpu sa šporeta. Alatkom za pire izgnječimo brusnice u šerpi. Dodamo želatin i promešamo.

Fil podelimo na dva jednaka dela. U prvi deo dodamo brusnice sa želatinom i promešamo. Izvadimo patišpanj iz tepsije, odstranimo papir i stavimo na tacnu za tortu. Na patišpanj nanesemo fil sa brusnicama. Zatim nanesemo beli fil. Tortu odozgo dekorišemo po želji.

Prijatno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs