Budi sva čula

Čuvena Opera torta: Ovako se sprema najlepši francuski desert, korak po korak! (RECEPT)

Poslastica za specijalne prilike

Recepti
15:10h Autor:
Čuvena Opera torta: Ovako se sprema najlepši francuski desert, korak po korak! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Sastojci za biskvit: 6 belanaca, 30 g šećera, 225 g mlevenog blanširanog badema, 225 g šećera u prahu, 6 jaja, 70 g brašna, 45 g putera.

Za sirup: 1,25 dl vode, 80 g šećera, 1½ kašika instant kafe.

Za krem: 2 kašike instant kafe, 2 kašike vrele vode, 100 g šećera, 60 ml vode, jaje, žumance, 200 g putera.

Za ganaš: 250 g crne čokolade, 1,25 dl punomasnog mleka, 60 ml slatke pavlake, 60 g putera.

Za glazuru: 150 g čokolade za kuvanje, 115 g putera.

Priprema: Za biskvit rernu zagrejte na 220 stepeni. Dva pleha (30x40 cm) obložite papirom za pečenje. Ovlaš ulupajte sneg pa dodajte šećer i mutite dok ne postane čvrst. U drugoj posudi srednjom brzinom mutite badem, šećer u prahu i jaja oko 3 minuta da dobijete penastu smesu. Dodajte brašno i mutite najmanjom brzinom tek toliko da se umeša u smesu.

Zatim lopaticom pažljivo umešajte sneg od belanaca, a potom i rastopljen puter. Smesu podelite u dva pleha i izravnajte površinu. Pecite 5-7 minuta - biskvit mora biti svetlosmeđ. Izvadite iz rerne, prekrijte komadom papira za pečenje i pažljivo okrenite, pa uklonite papir na kojem se pekao. Papir okrenite i čistom stranom prekrijte biskvit. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Za sirup pomešajte sve sastojke u šerpi i pustite da zavri. Ostavite da se ohladi.

Mekana krempita: Kalorični desert za utehu! (RECEPT, VIDEO)

foto: Shutterstock

Za krem rastopite instant kafu u vrućoj vodi. Zakuvajte šećer i vodu i mešajte dok se šećer ne rastopi. Potom nastavite da kuvate bez mešanja dok sirup ne zavri. Jaje i žumance mutite dok masa ne postane svetla i penasta. Potom, muteći najmanjom brzinom, u tankom mlazu dodajte sirup. Zatim povećajte brzinu na srednju i mutite još 5 minuta da se smesa zgusne. Lopaticom razmutite omekšali puter i dodajte u smesu po 2 kašike muteći srednjom brzinom. Na kraju povećajte brzinu i mutite dok se krem ne zgusne i postane svilenkast. Dodajte kafu, pa stavite u frižider na 20 minuta - dok se krem ne zgusne da možete filovati biskvit. Pritom ga često promešajte.

Za ganaš izlomite čokoladu u činiji. Mleko i pavlaku zagrejte do vrenja i prelijte čokoladu. Ostavite da odstoji minut, pa dobro promešajte da se sva čokolada rastopi, a masa postane glatka i sjajna. Puter mutite dok ne postane kremast, pa ga u 2-3 navrata umešajte u ganaš. Ostavite u frižideru oko 20 minuta - dok se ne stvrdne za filovanje, ali ga promešajte svakih 5 minuta.

Biskvite isecite tako da dobijete dva lista od 25x25 cm i dva od 25x12,5 cm. Na podlogu stavite veći komad, nakapajte sirupom i premažite sa ¾ krema. Odozgo stavite dva manja komada, nakapajte sirupom i premažite ganašom. Prekrijte poslednjim komadom, navlažite sirupom i premažite preostalim kremom. Izravnajte i ostavite u frižideru najmanje sat, a najviše 6 sati da se dobro ohladi.

Za glazuru u šerpi rastopite puter do vrenja. Sklonite s vatre pa uklonite penu. Bistar tečni puter sipajte u činiju, a beli ostatak bacite. Čokoladu rastopite na pari, umešajte pročišćen puter i ravnomerno prelijte kolač. Vratite kolač u frižider, a kad se ohladi, isecite ga po želji.

Savet: Biskvit možete ispeći i dan ranije, pa ga do filovanja držati na sobnoj temperaturi. I sirup možete napraviti unapred jer u frižideru može da stoji nedelju dana. Krem i ganaš možete pripremiti 3 dana ranije i držati u frižideru, ali ih pre filovanja neko vreme ostavite na sobnoj temperaturi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs