Bez brašna

Torta Finska lepotica: Siguran i brz recept koji ne može da omane!

Stvorena za trenutke uživanja

Recepti
Autor:
Torta Finska lepotica: Siguran i brz recept koji ne može da omane!
Foto: Youtube Printscreen / Arijeva kuhinja

Sastojci: 8 velikih jaja ili 10 manjih, 300 g mlevenih oraha, 220 g šećera, 300 g mlečne čokolade, 50 g kakao praha, 50 g pečenih mlevenih lešnika, 200 g putera, još 70 g mlečne čokolade, 30 ml slatke pavlake.

Priprema: 8 žumanaca i 110 g šećera kuvati na pari. Kad voda u donjoj šerpi proključa smanjite temperaturu i umutite mikserom da se šećer rastopi. Smesa ne treba da bude previše gusta.

Kad se malo prohladi, dodati 200 g putera sa sobne temperature, pa umutiti mikserom da se lepo poveže. Dodati 250 g otopljene čokolade, 50 g kakao praha prosejanog kroz gustu cediljku. Mutite dva-tri minuta da se savršeno sjedini. Na kraju dodajte mlevene orahe i kašikom izmešajte u jednoličnu smesu.

Umutite belanca sa prstohvatom soli dok se ne podignu, pa postepeno dodajte 110 g šećera uz neprestano mućenje. Treba da se dobije čvrst sneg. Kašikom malo po malo dodajte belanca u smesu od žumanaca i čokolade. Mešajte veoma lagano i nežno.

U podmazan pleh obložen pek papirom izliti dve trećine smese i lepo poravnajte. Stavite da se peče na 200 stepeni 10 minuta, pa smanjite na 180 i peći još 30 do 35 minuta. Testo će dosta narasti. Pratite testo dok se peče. Treba da bude ravno, svuda da jednako naraste, a kada sredina počne da se odiže, izvadite iz rerne.

Presotala trećina testa ide u fil. Pokrijte je plastičnom folijom i stavite da malo odstoji u frižideru dok se kora peče.

Lešnik samleti, otopiti 50 g čokolade i sve dodati u preostalu trećinu fila. Lepo sjediniti i opet vratiti u frižider dok se kora potpuno ne ohladi (važno je da bude potpuno ohlađena).

Ohlađeno testo izvaditi iz pleha i odvojiti od papira, i nanesite fil svuda - na vrh i na stranice torte. Neka bude što ravnije može. Ako je kora ostala topla, krem će početi da se razliva.

Rastopite 70 g mlečne čokolade sa 30 ml slatke pavlake. Ohladite pa prelijte kolač. Po želi okrasite mlevenim orasima, lešnicima, kokosom...

(Tekst: Stil.kurir.rs

Izvor: Youtube / Arijeva kuhinja)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs