Za svadbe, rođendane, slave...

Šah torta: Dezert koji se s ponosom služi na svakom slavlju! (RECEPT)

Treba odvojiti malo više vremena za pripremu i ukrašavanje, ali se i te kako isplati

Recepti
Autor:
Šah torta: Dezert koji se s ponosom služi na svakom slavlju! (RECEPT)
Foto: Youtube Printscreen / Video Ricetta

Sastojci za testo: 130 g brašna, 40 g nezaslađenog kakao praha, 40 g oreo keksa u prahu, mešavina 20 g brašna i 10 g kakaa, 200 g šećera, 4 jaja, 50 ml prokuvane vode, 50 ml ulja, 8 g praška za pecivo, 1 kesica vanilin šećera, 1 prstohvat soli.

Za krem: 100 g maskarpone sira, fil iz oreo keksića (ako ste ga koristili u kori), 200 g krem sira (mora biti sir koji se lako razmazuje), 500 g šlaga, kašičica arome vanile, 100 ml mleka, 12 g želatina, 125 ml jogurta, 70 g bele čokolade, 100 g šećera.

Za dekoraciju: kakao, 80 g crne čokolade.

Za sirup: 70 ml vode, 20 g šećera.

Biće vam potreban okrugli kalup kojem se skidaju stranice, malo papira za pečenje i plastična folija.

Priprema: Okrugli pleh obložite papirom za pečenje - izrežite papir za dno, pa onda stavite obruč, koji treba da podmažete puterom a zatim prekrijete izrezanim papirom za pečenje.

Ako koristite keks umesto mešavine brašna i kakaa, izvadite fil i sameljite biskvit. Pomešajte brašno, kakao, oreo i prašak za pecivo, pa prosejte mešavinu kroz sitniju cediljku.

Belanca i žumanca odvojite. Belancima dodajte prstohvat soli i umutite u sneg, pa dodajte vanilin šećer. Mutite i njega, pa uz neprestano mućenje lagano dodajte malo pomalo trećinu količine šećera.

Žumanca posebno umutite sa prokuvanom i malo ohlađenom vodom, pa uz neprestano mućenje dodajte ostatak šećera. Dodajte smesu od belanaca u žumanca malo po malo i mešajte žicom da se lepo sjedini. Sada dodajte mešavinu od orea i brašna, ponovo je provlačeći kroz sito, takođe malo po malo. Sve lepo sjedinite i na kraju dodajte ulje. Sipajte u pripremljen pleh i pecite na 175 stepeni 40-45 minuta. Prvih 20 minuta ne otvarajte rernu. Proverite čačkalicom da li je pečeno, pa izvadite. Prohlađenu koru presecite na tri dela, donju ostavite kakva jeste, a druge dve pomoću isecite na 4 prstena pomoću kartona (pogledajte video).

Brzi rolat sa bananama: Nema osobe kojoj se ne sviđa! (VIDEO, RECEPT)

Priprema fila: Želatin u listićima potopite u mleko i ostavite da se otopi. Čokoladu izlomite na kockice i prelijte polovinom krem šlaga, dodajte fil iz orea (ako ste ga koristili). Ostavite da tako stoji, dok vi umutite jogurt, maskarpone i krem sir. Dodajte aromu vanile i umutite u jednoličnu smesu. Dodajte šećer i sve lepo sjedinite mikserom.

U šlag i belu čokoladu dodajte otopljen želatin, izmešajte, pa tu smesu kroz malu cediljku prespite u smesu od sira. Umutite, pa dodajte umućen ostatak šlaga.

Napravite sirup od vode i šećera, pa kašikom poprskajte celu koru koju ste postavili na dno kalupa sa obručem. Nanesite malo fila, lepo svuda rasporedite pa stavite prstenove od prve kore. Pomoću šprica popunite rupe filom.

foto: Youtube Printscreen / Video Ricetta

Poravnajte kašikom pa stavite prstenove druge kore i opet popunite rupe filom pomoću šprica. Dodajte preko ostatak fila i premažite celu tortu. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite da se dobro ohladi nekoliko sati.

Pomoću papirnih traka širine dva centimetra prekrijte celu tortu uzduž i popreko, pa skinite svaku drugu, tako da se dobiju kockice. Pospite ih kakaom. Zatim istim trakama prekrijte kockice od kakaa, pa slobodne bele kockice takođe pospite kakaom, i dobili ste savršenu šahovsku tablu.

foto: Youtube Printscreen / Video Ricetta

Otopite crnu čokoladu i njom prelijte papir za pečenje iskrojen u oblik trake, visine torte. Obmotajte tortu njime tako da se čokolada zalepi za tortu i ostavite da se hladi.

Skinite papir i vaša torta je gotova!

(Tekst: Stil.kurir.rs

Izvor: Youtube / Video Ricetta)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs