Obradujte voljenu osobu

Specijaliteti za Dan zaljubljenih: 13 predloga nutricioniste za najukusnije afrodizijake!

Savršen poklon za ovaj praznik upravo je trud oko ukusnog obroka i zajednički trenuci

Recepti
Autor:
Specijaliteti za Dan zaljubljenih: 13 predloga nutricioniste za najukusnije afrodizijake!
Topla čokolada, Foto: Shutterstock

Sutra će mnogi parovi slaviti Dan zaljubljenih i pravi je trenutak da se pozabavimo predlozima za trpezu za ovaj praznik!

To ne mora biti čitav meni sačinjen od nekoliko jela - dovoljno je da se malo potrudite i spremite voljenoj osobi jedan obrok za pamćenje, ali i uživanje - nutricionista dr Milica Kovačević iz udruženja Svi na vagu otkriva nekoliko recepata za "ljubavne obroke" sa afrodizijačkim dejstvom!

1. Pesto od pinjola i bosiljka sa maslinovim uljem

Pesto se može služiti kao preliv uz špagete/makarone, koje svakako bude pomisao na romantičnu večeru. Velike količine cinka, koje su povezuju sa seksualnom željom, pinjole čine nezaobilaznim afrodizijakom.

2. Salata od rukole, sira i pršute

Rukolu oprati, dodati komade sira (feta ili neki drugi masniji i kremastiji sir), tanko narezane komade pršute i sve preliti maslinovim uljem. Može se poslužiti kao večera zbog zadovoljavajućeg nutritivnog sastava.

Prema podacima iz istorije rukola se smatra afrodizijakom još od prvog veka. Minerali i antioksidanti koji se nalaze u ovom zdravom povrću blokiraju uticaj supstanci koje negativno utiču na naš libido.

Specijalna torta za dvoje: Kremasta fantazija za Dan zaljubljenih! (RECEPT)

foto: Profimedia

3. Riba sa prilogom od punjenih artičoka

Za jelo su potrebne 2 artičoke. Odstraniti tvrde spoljne listove, odrezati vrh, stabljiku oguliti i prerezati ih na pola po dužini. Sipati sok od jednog limuna preko njih, Napuniti ih smesom od prezli, seckanog peršuna, seckanih/mlevenih badema, maslinovog ulja i belog luka. 3-4 krompira oljuštiti i iseći na tanke kolutove, pa staviti u tepsiju ili pekač. Krompir blago posoliti i dodati mu začine po želji- slatka paprika, kari, kurkuma, djumbir, beli luk u prahu, biber.. Na krompir dodati začinjenu ribu po želji i punjene artičoke. Sve preliti sa 2 dl belog vina, prekriti alu folijom i peći 30 minuta na 180 ˚C. Skinuti foliju i peći još par minuta don ne dobije zlatnu boju.

Priča o artičokama i reputaciji afrodizijaka dolazi iz legende o tome kako predstavlja neki vid intime dok se jede sa drugom osobom, skidajući list po list kako bi se došlo do centra. Zbog obilja vitamina i antioksidanata, artičoke su veoma važne za pravilno funkcionisanje organizma i protok krvi.

4. Ostrige sa limunovim sokom

Ostrige se smatraju jednim od najjačih afrodizijaka. Sadrže velike količine cinka i imaju odličnu reputaciju kada se govori o plodnosti. Nedavna istraživanja su otkrila da ovi morski plodovi sadrže amino kiseline koje pospešuju proizvodnju seksualnih hormona.

5. Salsa salata sa kus kusom

Kus kus naliti kipućom vodom i ostaviti poklopljeno u činiji. Iseckati na kockice jedan krastavac, 2 paradajza, jednu čili papričicu, kojoj je potrebno odstraniti semenke, jednu žutu paprika, jednu crvenu paprika, šolju kukuruza šećerca. Dodati iseckan peršunov list, mirođiju i korijander. Pomešati sa kus kusom i sve preliti sokom od limuna/limete.

Snažne i ljute čili paprike imaju egzotičnu reputaciju, a zbog jarko crvene boje smatraju se afrodizijakom i simbolom ljubavi. Nauka je otkrila da čili papričice stimulišu rad hormona endorfina, ubrzavaju srčani ritam i podstiču znojenje, pa nas na taj način uvode u stanje slično onom kao kod seksualne uzbuđenosti.

6. Namaz od avokada

Iseći na kockice jedan avokado, 2 kisela krastavčića, vlašac/mladi luk. Dodati kašiku kapara i pavlaku do željene konzistencije. Začiniti sokom od limuna i maslinovim uljem. Služiti kao namaz na tostu, dvopeku.

Ova voćka snažnog ukusa ima dugu reputaciju afrodizijaka još iz vremena Asteka. Avokado u sebiima vitamin A, pa zbog toga utiče na nivo energije u telu i snagu libida.

Pojedite svaki dan jedan avokado i organizam će vam biti zahvalan! Evo 10 fantastičnih razloga zašto!

foto: Profimedia

7. Beli luk kao neizostavni začin u svim jelima

Možda vam se beli luk zbog jakog mirisa i ne čini kao idealan izbor, ali njegova istorija kao afrodizijaka je jako duga. U Talmudu piše da beli luk treba jesti petkom, jer je petak tradicionalno dan u kojem se ispunjavaju bračne dužnosti u krevetu. Beli luk daje topli osećaj celom telu koji pomaže u seksualnim odnosima.

8. Grčki jogurt sa bademima i medom

Grčkom jogurtu dodati bademe i sve preliti medom.

Uverenje da su bademi afrodizijak datira još od antičke Grčke. Grčki parovi su bili blagoslovljeni bademima kako bi se osigurala plodna veza, a verovalo se da će devojka da sanja svog budućeg muža ako stavi badem pod jastuk. U Maroku se badem koristi se za prenos sreće mladenaca budućim generacijama.

9. Med i medovača

Medovača je alkoholno piće od meda za koje se dugo mislilo da povećava libido. Potiče iz drevne Persije, kada su parovi provodili 30 dana nakon venčanja pijući medovaču svake večeri. Zvali su ga mesec meda, a kasnije je preimenovan u medeni mesec. U medu se nalazi bor, koji pomaže u regulaciji estrogena i testosterone i većem nivou energije.

10. Banane na puteru sa sladoledom

Banana oljuštiti, seći po dužini i pržiti na zagrejanom puteru dok ne dobiju zlatno braon boju. Dok su još topple, dodati preko njih narndanu crnu čokoladu i seckani kikiriki. Poslužiti uz kuglu sladoleda od vanile. Banane sadrže enzim bromelan koji podstiče proizvodnju testosterona, kao i kalijum i vitamin B.

Banane mogu da vam spasu život! Evo kako!

foto: Profimedia

11. Vrući ljubavni napitak

U 400 ml mleka po izboru (punomasno, regularno) dodati 1 vanilin šećer, 2 kašike smeđeg šećera, štapić cimeta i jednu čili papričicu. Zagrejati do vrenja, a onda dodati 150 g ustinjenje crne čokolade i mešati dok se ne otopi na laganoj vatri. Izvaditi začine i pustiti da provri. Nakon toga, napitak je spreman za konzumaciju.

Crna čokolada uzrokuje nalet dopamina koji u telu pokreće osećaje zadovoljstva.

12. Smokve, sir i vino

Za vaš romantičan užitak dovoljne su smokve, kockice dobrog sira i čaša crvenog vina.

Koristili su ih Adam i Eva u Edenskom vrtu, pa su smokve postale simbol seksualnosti kod oba pola. Smokve su dugo bile povezivane sa plodnošću i seksom, a bile su omiljeno Kleopatrino voće. Bogate su magnezijumom, esencijalnim sastojkom koji “pokreće”. Zbog velike količine kalijuma snažan su antioksidant.

Smokve punjene orasima: Najslađa i najzdravija poslastica (RECEPT)

foto: Shuterstock

13. Granola sa grčkim jogurtom i narom

1 šolja ovsenih pahuljica, jedna šolja mešavine semenki suncokreta i bundeve, šolja seckanih orašasttih plodova, cimet, aroma vanile i 60 g putera. Sve staviti u pleh obložen pek papirom i preliti otopljenim puterom. Peći na 150 ˚C 30 minuta. Promešati više puta u toku pečenja. Kada se ohladi, preliti jednim grčkim jogurtom i posuti semenkama nara. Sve staviti u zamrzivač na par sati. Prava energetska bomba!

Datira još iz doba Afrodite, boginje po kojoj je afrodizijak dobio ime. Prema grčkoj legendi, upravo je Afrodita zasadila nar na ostrvu Kitira. Obiluje antioksidantima. Zbog pozitivnih dejstava sok od nara se smatra pirodnim lekom za probleme sa erektilnom disfunkcijom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs