Ispoštujte običaj

Na Savindan svaka domaćica treba da umesi perece: Evo zbog čega je to važno!

Predlažemo i odličan recept

Recepti
14:21h Autor:
Na Savindan svaka domaćica treba da umesi perece: Evo zbog čega je to važno!
Foto: Shutterstock

Srpska pravoslavna crkva obeležava dan posvećen Svetom Savi, prvom srpskom arhiepiskopu, i čoveku koji se izborio za autokefalnost srpske crkve.

Danas praznuju i škole širom Srbije, a svima je dobro poznata i izreka "Sveti Sava- školska slava", piše Stvarukusa.rs.

Najveći srpski svetitelj svojim je delima ostao upamćen i kao svetac, ali i kao legenda, te se generacijama pripovedaju mnogobrojne priče, dostignuća, ali i anegdote iz njegovog života.

foto: Wikipedia

Naime, iz zahvalnosti najvećem svetitelju koji je omogućio da uopšte imamo hleb na stolu, domaćice u Srbiji danas bi trebalo da umese perece. Prema jednoj legendi o Svetom Savi i jednoj anegdoti iz njegovog života nastao je ovaj običaj.

Legenda kaže da je u jednom trenutku Sveti Sava bio spreman da se sprijatelji sa samim đavolom, samo da bismo mi danas svakog dana na stolu imali svež hleb.

Recept za perece

Sastojci: 250 g margarina, kockica svežeg kvasca, 1 kg brašna, 4 šoljice mleka, kašika šećera, 3 kašičice soli, 4 žumanceta, 2 belanceta.

Priprema: Zamesite testo od svih sastojaka izuzev belanaca i ostavite ga da odstoji jedan sat. Razvijte ga do debljine 0,5 cm. Modlom vadite perece ili ih secite nožem, oblikujte i premazujte umućenim belancima. Pecite dok ne porumene. Perece možete posuti kimom ili makom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs