Sočnija nego što možete da zamislite

Pečena sarma iz rerne od svežeg kupusa: Recept koji će vas oboriti s nogu!

Nemojte je praviti od kupusa sa izrazito naglašenim korenom

Recepti
Autor:
Pečena sarma iz rerne od svežeg kupusa: Recept koji će vas oboriti s nogu!
Foto: Shutterstock

Ova sarma se pravi od svežeg kupusa, ne od kiselog. Nemojte je praviti od kupusa sa izrazito naglašenim korenom. Glavica sa što tanjim listovima je odličan. Možete je služiti sa pomfritom ili pire krompirom.

Sastojci: 1 glavica svežeg kupusa (oko 1.2 kg).

Punjenje: 1 glavica luka, 500 g svinjskog mlevenog mesa, 1 kašičica soli, malo bibera, 1 veza peršuna, 1 kašika pirinča.

Preliv: 1.5 dl ulja, 500 ml soka od paradajza, 2-3 kašike šećera, 1 kašika suvog biljnog začina.

Priprema: Nožem izvadite koren i zatim glavicu kupusa potopite u ključalu vodu. Kad listovi krenu da se odvajaju, izvadite ih viljuškom i stavite na tanjir. Kada se prohlade, odseče se koren, isto kao za normalnu sarmu i filuje se gotovo istim nadevom od mesa. To znači da sitno iseckate glavicu luka i prodinstate ga. Čim postane mekan, doda se meso, so i biber. U meso se nakon dinstanja sipa kašika pirinča i peršun.

Uvijanje sarmica se radi tako da se list postavi na sto sa korenom ka vama. Uzme se kašičica nadeva i stavi na ono mesto gde je nekad bio koren lista. Bokovi se prevrnu na unutra, preko mesa, i sarma se uvija od korena ka vrhu.

Dva načina da pripremite najbolju zapršku za pasulj: Ukusniji sigurno nikad niste probali!

foto: Shutterstock

Kada su sarme složene treba ih prvo preliti uljem, pa pripremljenim prelivom od paradajz soka. Ulje omogućuje sarmicama da tokom pečenja stalno budu zalivane tim uljem, čime se postiže ukus prženog kupusa. Zato ne smanjujte količinu ulja u receptu.

Preliv se priprema tako što se u pola litre paradajz soka stavi jedna ravna kašika suvog biljnog začina i dve do tri ravne kašike šećera. Sve to dobro izmešajte da se šećer otopi. Ako imate i svežeg paradajza, slobodno ga iseckajte na kockice i dodajte u preliv.

Prelijte sarmice tako da ogreznu gotovo do kraja, ali ne da plivaju. Stavite pleh u hladnu rernu i uključite je na 220 stepeni i pecite okvirno jedan sat, tj. dok kupus ne dobije svetlo smeđu boju. Izvadite pleh iz rerne i svaku sarmu okrenite na drugu stranu tako da i njoj date šansu da porumeni. Temperaturu snizite na 150 stepeni, pa pecite još jedan sat, tj. dok sarmice porumene i sa druge strane, a poneka čak malo i pocrni. Ako dok pečete sarmice primetite da nema soka, jer je ispario, a i pirinač ga je popio, treba ili da dodate malo vode ili da prekinite proces pečenja.

Sarme se jedu na sledeći način: Preseku se na pola i okrenu presekom na gore. Preko toga se sipa mileram. Svaka polovina sarme bi trebalo da bude jedan zalogaj. Zato je važno da im veličina bude jednaka. Pošto je ovo gotovo nemoguće, jer se listovi kupusa smanjuju što se više približavamo sredini, onda ih treba uvijati tako da budu iste debljine, ali različitih dužina. Podrazumeva se da ćemo ovako dugačke sarme seći na tri ili četiri dela. Bitno je da im ista debljina u momentu pečenja omogući podjednake uslove, kako bi sve porumenele istovremeno. U suprotnom, velike sarme bi prve zagorele, a one tanke ne bi ni krenule da rumene.

5 najlepših sosova za piletinu: Ovako će obično meso postati gurmansko savršenstvo! (RECEPTI)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs