Ovo morate da probate

Slatka noćna pogača: Starinski recept koji ne sme da ode u zaborav! (FOTO)

Stoji umešena i spremna za pečenje cele noći - tako je i dobila naziv

Recepti 21.01.2020. - 10:52h Autor: Bakina kuhinja
Foto: Bakina kuhinja

Sastojci: 450 g brašna, 100 ml mleka, 2 jaja, 15 g kvasca, 2 kašike šećera, korica limuna, 1 vanilin šećer, 2 kašike masti, so, suvo grožđe.

Priprema: Umutiti jaja sa šećerom, dodati rastopljeni i nadošli kvasac. Dodati koricu limuna, vanilin šećer, brašno i so. Umesiti glatko mekše testo i ostaviti da raste na sobnoj temperaturi oko 30 minuta. Za to vreme mast isprati u 4 hladne vode.


Naraslo testo podeliti na 3 dela - jednu malu lopticu za sredinu i dve veće jednake. Veće razviti najtanje što možete. Premazati mašću i posuti suvim grožđem, pa uviti u rolat i rukama još malo razvući. Ponoviti sa drugom većom lopticom.

 

Spojiti kraj jedne i druge i ispelesti pletenicu. Ubaciti u podmazan pleh ili obložen pek papirom.


Najmanju lopticu takođe razviti, premazati i posuti suvim grožđem, uviti sa suprotnih strana i preseći na sredini, pa i nju isplesti i saviti u krug i staviti na sredinu.


Ostaviti da stoji na hladnom pokriveno celu noć i sutra ujutru ispeći na 180 stepeni oko 45 minuta. Najbolje je da stoji celu noć, ali može da se peče i posle sat vremena stajanja.

 

(Izvor: Kodbakeugostima.blogspot.com)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...