Savršen spoj ukusa

5 najlepših sosova za piletinu: Ovako će obično meso postati gurmansko savršenstvo! (RECEPTI)

Izaberite onaj koji je baš po vašem ukusu i uživajte u najsočnijoj piletini

Recepti 16.01.2020. - 16:06h Autor: Stil / bonapeti.rs
Foto: Shutterstock

Odgovarajući sos može čak i obično pečeno pile da pretvori u neverovatan gastronomski užitak.

 

Predstavljamo vam najlepše recepte za sosove uz koje će vaša piletina biti apsolutno savršena!

 

1. Sos sa belim vinom

 

Sastojci: 1/3 šolje sitno iseckanog luka, pola šolje pilećeg bujona, 1/4 šolje suvog belog vina, 2 kašike belog vinskog sirćeta, 2 kašike putera, 2 kašike sitno seckanog svežeg vlašca.


Priprema: Tiganj zagrejte na srednju temperaturu i dodajte malo biljnog ulja za kuvanje. U njega stavite sitno iseckan luk da se prži otprilike 2 minuta, često mešajući. U tako pripremljen sos sipajte pileći bujon, belo vino i sirće i stavite da proključa. Kuvajte sos dok se ne zgusne, a višak tečnosti ne ispari (oko 5 minuta kuvanja). Dodajte puter i vlašac, pomešajte da se puter lepo rastopi, pa prelijte piletinu.

 

2. Sos sa belim lukom, javorovim sirupom i ruzmarinom

 

Sastojci: 2 kašike maslinovog ulja, 2 čena belog luka, 1/4 šolje suvog belog vina, 1/4 šolja pilećeg bujona, 2 kašike javorovog sirupa, 2 kašike senfa, 3/4 kašičice seckanog svežeg ruzmarina, pola kašičice sveže mlevenog bibera.

 

Priprema: U tiganju zagrejte maslinovo ulje na srednje visokoj temperaturi. U tiganj dodajte seckani beli luk. Dinstajte do 30 sekundi, neprestano mešajući. Stavite vino, pileći bujon, javorov sirup i senf, pa sačekajte da provri. Kuvajte dok tečnost ne ispari (oko 5 minuta), povremeno mešajući. Sos skinite sa ringle i u njega dodajte ruzmarin i biber.

 

Begova čorba: Jelo koje greje i oporavlja telo tokom zimskih dana! (RECEPT)

foto: Profimedia

3. Sos od majoneza i limunovog soka

 

Sastojci: 1/4 šolje majoneza, 2 kašike belog sirćeta, 1 kašičica svežeg limunovog soka, pola kašičice sveže mlevenog crnog bibera, 1/4 kašičica soli, 1 samleven čen belog luka.

 

Priprema: Izgnječite beli luk tako da pusti svoj sok. U jednu posudu dodajte sve sastojke i dobro promešajte. Sos je gotov!

 

4. Ljuti sos


Sastojci: 1 kašika rendanog đumbira, 2/3 šolje pilećeg bujona, 3 kašike marmelade od pomorandže, 1,5 kašika soja sosa, 1,5 kašika svežeg limunovog soka, 3/4 kašičice ljutog čili sosa.

 

Priprema: U tiganju na srednje visokoj temperaturi zagrejte malo biljnog ulja. Dodajte rendani đumbir, pržite 1 minut, uz neprestano mešanje. Dodajte i druge sastojke: pileći bujon, marmeladu od pomorandže i soja sos i sačekajte da provri. Kuvajte dok smesa ne postane bogata i gusta. Sos pomešajte sa svežim limunovim sokom i ljutim sosom.

 

Ušuškane ćufte iz rerne: Neobičan ručak odličnog ukusa! (VIDEO, RECEPT)

foto: Profimedia

5. Turski sos

 

Sastojci: pola šolje istopljenog maslaca, pola šolje brašna, 4 šolje pilećeg bujona, 2 struka sveže majčine dušice, sokovi iz pečenog pileta, so i mleveni crni biber po ukusu.


Priprema: Napravite zapršku od istopljenog maslaca i brašna i ostavite je sa strane. U šerpu sipajte pileći bujon, struk majčine dušice i sok od pripremljenog pileta i ostavite da provri. Smanjite vatru i ostavite smesu da se polako krčka. Sos kuvajte na slaboj vatri oko 10 minuta dok ne dostigne željenu gustinu. Sos začinite solju i biberom po ukusu, procedite i izvadite majčinu dušicu.

 

6. Holandeze sos

 

Sastojci: 3 žumanca, 100 g istopljenog maslaca, 2 kašike limunovog soka, 1/4 kašičice soli, prstohvat belog bibera, 2 kašike pilećeg bujona, pola glavice luka, crni biber u zrnu.

 

Priprema: Isckajte luk i kuvajte sa crnim biberom u zrnu. Pomešajte žumance, limunov sok, skuvani luk, bujon, so i biber, pa mutite sve sastojke na velikoj brzini oko 30 sekundi. Nakon toga, dok još mutite, polako dodajte istopljeni maslac. Mešajte dok se ne dobije homogena smesa.

 

Šah rolat: Vazdušast i kremast kolač za sve ukuse! (RECEPT, VIDEO)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs