Uživajte

Jelovnik za novogodišnju noć: Posna i mrsna trpeza! (RECEPTI)

Ukoliko se spremate da Novu godinu dočekate kod kuće, predlažemo vam dve svečane trpeze

Recepti
Autor:
Jelovnik za novogodišnju noć: Posna i mrsna trpeza! (RECEPTI)
Foto: Shutterstock

Mrsna trpeza

Nova godina se ne može zamisliti bez bogate trpeze. U nekim narodima se smatra da bogat jelovnik za novogodišnju noć, donosi blagostanje u novoj godini. Evo našeg predloga za mrsnu novogodišnju trpezu:

Predjelo: Meze od suvog mesa, ruska salata, sir i masline su nezaobilazne na svakoj svečanoj trpezi. Osim ovoga možete da napravite i mađarski slani rolat, koji će oduševiti sve prisutne, kako izgledom, tako i ukusom.

Tradicionalna trpeza ne može bez domaće pite, ali pošto je to izuzetno teško napraviti, savetujemo vas da uzmete kupovne, tanke kore i napravite burek sa sirom:

Glavno jelo: Pečenje (svinjetina ili jagnjetina) sve ljude u Srbiji asocira na svečanu trpezu, ali i proslavu Nove godine. Ukoliko niste u prilici da kupite gotovo pečenje, savetujemo vam da komad mesa ispečete u rerni - ukus je božanstven. Pratite korake u linku ispod teksta:

Mnogi kažu da novogodišnja trpeza ne može da se zamisli bez dobre sarme. Stoga iskoristite naš najnoviji recept i spremite sarmu koju ćete poslužiti za novogodišnju noć:

Kraljica trpeze skoro uvek je dobra pogača, koja mora pažljivo i s ljubavlju da se spremi. Naš predlog je da spremite punjenu pogaču koja je dekorativna, ali i preukusna:

Deserti: Nova godina se ne može zamisliti bez dobre torte koja će zasladiti kraj i osvežiti početak Nove godine. Naš predlog je bogata čokoladna torta koja se izuzetno lako pravi:

POSNA TRPEZA

Predjelo: Kada je reč o posnom predjelu, domaćice uvek muku muče oko ove stavke. Naš predlog je da na stolu uvek imate pečene paprike sa belim lukom; sveže masline; domaći ajvar, ali i posnu slanu tortu od krekera koja se jednostavno pravi:

Domaće posne pite uvek su dobrodošle, a vi napravite jednu od pirinča koja je izuzetno kalorična i ukusna:

Glavno jelo: Omiljeno glavno jelo na posnoj trpezi je uvek dimljeni šaran. Oni koji ga spremaju kažu da uopšte nema ukus ribe, i da najviše podseća na suvo meso.

S obzirom da je ovo kaloričan obrok, uz njega obavezno spremite krompir salatu:

Posna trpeza nikako ne može da se zamisli bez dobrog prebranca. Verujemo da svaka kuća ima svoj tajni i oprobani recept za ovo jelo. Međutim, mi vam predlažemo da isprobate i ovaj način pripremanja prebranca:

Ne zaboravite da napravite i posnu pogaču bez koje se nikako ne može zamisliti svečana trpeza:

Desert: Možete da napravite posni kolač, ali naša predlog je čokoladna torta koja je bolja i od mrsne:

Ne zaboravite da obezbedite dobro crno i belo vino, pogotovo ako slavite kod svoje kuće.

Uživajte! Uz ovakva jela, dobar provod je zagarantovan!

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs