Morate da probate

Lisnata pogača sa sirom na kockice: Bogati hleb sa kremastim punjenjem u koji ćete se zaljubiti! (RECEPT)

Recepti 26.12.2019. - 13:13h Autor: Stil / Kuvajmo lako
Foto: Youtube Printscreen / Kuvajmo lako

Sastojci: 550-600 g brašna, 200 ml mlake vode, 20 g svežeg kvasca, 1 kašičica šećera, 5 kašika ulja (50 ml), 2 jaja, 1 puna kašičica soli (u zavisnosi od sira može još pola kašičice), 100 g margarina, 250 g tvrdog sira, jogurt za premazivanje, susam za posipanje.

 

Priprema: Kvasac rastvorite u 200 ml mlake vode, dodajte kašičicu šećera i malo brašna, lepo sjedinite i ostavite da stoji 5 do 10 minuta. Kad nadođe, dodajte jaja, ulje i so, umutite varjačom pa postepeno dodajte brašno. Umestite testo koje se ne lepi za ruke i ostavite da stoji 10-15 minuta.

 

Otopiti margarin, a sir izmrviti. Nadošlo testo podeliti na 10-12 delova, tako što prvo od cele mere napravite valjak, pa podelite na dva dela, opet napravite valjak, pa opet podelite i tako dok ne dobijete potreban broj. Oblikujte u fine loptice, a zatim svaku lopticu razvucite oklagijom, premažite istopljenim margarinom i pospite sirom i ređajte jednu na drugu.

 

Lažna sarma koju ćete obožavati: Nema mlevenog mesa, ali i ovaj nadev je savršen! (RECEPT)

Svaki put kada dodate novu "koru", prstima malo zalepite krajeve. Kako pogača bude "rasla" u visinu, lagano je rastanjujte prstima od sredine svaki put kada stavite novu koru. Poslednju koru ne premazujte margarinom. Proverite ivice, pokušajte da ih "zalepite" što bolje, i opet je malo rastanjite.

 

Podmažite okruglu tepsiju margarinom, pa prebacite pogaču u nju i pokušajte da je još rastanjite, kako bi malo izgubila na visini, a dobila na širini. Oštrim nožem ili sekačem za picu isecite pogaču na kockice, pa pokrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite da stoji 15 minuta.

 

Premažite sa malo jogurta pomoću četkice, pospite susamom i pecite oko 30 minuta na 200 stepeni, dok fino ne porumeni.

 

(Tekst: Stil.kurir.rs

 

Izvor: Youtube / Kuvajmo lako)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs