predlog za ručak!

Ovako se sprema posna sarma: Mešavina povrća u kupusovom listu postaće vam omiljeno jelo! (RECEPT)

Ručak za celu porodicu

Recepti
10:43h Autor:
Ovako se sprema posna sarma: Mešavina povrća u kupusovom listu postaće vam omiljeno jelo! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Ukoliko ste ljubitelj sarmi, u vreme posta možete pripremiti posnu sarmu, a jednao će biti ukusna kao i ona sa mesom. Možda čak i lepša!

Potrebni sastojci:

1 srednje veličine plavi paradajz (patlidžan)

1 srednja tikvica

3 veće glavice luka

3 šargarepe

2 kom praziluka

3 veća krompira 1/2 kg krompira

10 kašika suncokretova ulja

300 gr pirinča

2 kašike seckanog svežeg peršuna (ili korijandera)

1 kašika slatke mlevene crvene paprike

suvi začin - po ukusu

20-30 kom listova kiselog kupusa (zavisi od veličine lista)

Posna sarma od listova blitve i pirinča

foto: Bakina kuhinja

Način pripreme:

Crni luk iseći i prodinstati na ulju.

Kad postane staklast dodati na kolutiće isečen praziluk, na kockice isečen plavi paradajz i tikvicu a zatim i izrendanu šargarepu i krompir. Dinstati još 2-3 minuta.

Skinuti sa šporeta i dodati pirinač, začinsku papriku, suvi začin i peršunov list.

U posudu u kojoj će se peći sarma (šerpa ili vatrostalna posuda), na dno staviti listove kiselog kupusa i ređati savijene sarme.

Kad se poređa (slobodno može da bude jedna na drugoj) prekriti listovima kiselog kupusa, nasuti vodu, tako da sarma "ogrzene" (tek da je pokrije) i staviti foliju ili poklopac na šerpu ili vatrostalnu posudu.

Staviti u rernu i peći na 200 stepeni dok sarma ne proključa a zatim smanjiti na 180 C i peći još 1 sat.

Vreme pečenja zavisi i od šporeta, uglavnom sarma je gotova kad pirinač bude skuvan.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs