u vinu je istina

Topli glog da praznike učinite slađim: Ovo kuvano vino služi se uz đumbir i keks! (RECEPT)

Švedsko kuvano vino -glog se pravi sa začinima kao što su cimet, đumbir, karanfilić, kora pomorandže i kardamon

Recepti
13:37h Autor:
Topli glog da praznike učinite slađim: Ovo kuvano vino služi se uz đumbir i keks! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

U glogu – švedskom kuvanom vinu, osnova je crno vino, a po želji može da se doda i jači alkohol, kao što su votka, akvavit, rum ili rakija. Bezalkoholni glog se pravi od voćnog soka, uglavnom ribizli ili drugog bobičastog voća. Takođe, u Švedskoj se kuvano vino služi sa grožđicama i bademima u čaši.

Prvobitni oblik gloga su pili kuriri i poštari koji su na konjima, sankama i skijama putovali po izuzetno hladnom vremenu u Skandinaviji. Od kraja 19. veka ovo piće je postalo božićna tradicija u Švedskoj. Najčešće se služi uz đumbir keks, koji se pravi sa sličnim začinima kao i vino. Svakog 13. decembra se u Švedskoj dan Svete Lucije proslavlja uz kuvano vino i hleb sa šafranom i grožđicama. Takođe se tradicionalno poslužuje tokom julborda – božićna verzija klasičnog švedskog stola.

Šef kuhinje švedske ambasade, Lars Ekberg je podelio recept za švedsko kuvano vino – glog.

Recept za glog – švedsko kuvano vino

Potrebni sastojci:

  • 2 cela štapića cimeta
  • 15 karanfilića
  • 5 cm sušenog celog đumbira
  • 10 semenki kardamona – blago zdrobljenog
  • Osušena kora od 3 narandže
  • 200 ml grožđica
  • 3 dl neutralne votke ili žestokog alkohola
  • 2 l crnog vina
  • 100 ml šećera

Za posluženje:

  • suvo grožđe
  • bademi (blanširani i oguljeni)

Priprema:

Sipati votku u teglu, dodati cimet, karanfilić, đumbir, koru narandže, kardamon i grožđice.

Poklopiti i ostaviti da se natapa 4 dana.

Tečnost procediti kroz kuhinjski papir ili filter za kafu u šerpu.

U tečnost dodati vino i šećer.

Zagrevati polako, mešajući dok se šećer potpuno ne rastopi (do 70°C).

Pre serviranja blago zagrejati, ali ne dozvoliti da prokuva.

Na dno svake čaše staviti nekoliko grožđica i badema, a zatim sipati glog.

Savet plus:

Ostaviti začine da ispuste arome najmanje 4 dana.

Recept je za oko 12 osoba, ali dobro je znati da je umerenost ključ svega, pa s toga nemojte preterivati.

Glog može da se čuva nekoliko nedelja u sterilisanim flašama.

Grožđice koje su se natapale možete iskoristiti za pripremu kolača.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs