preukusno!

U izraelskoj kuhinji se falafel smatra nacionalim jelom: Zaljubićete se u obrok od leblebija! (RECEPT)

Kuglice falafela su spolja čvrste, a unutra mekane, a serviraju se sa raznim povrćem

Recepti 05.12.2019. - 15:30h Autor: Stil / Hrana-pice-price.com
Foto: Shutterstock

Falafel se služi u pita hlebu i sa prilozima: tahini, humus, kiselo povrće, ljuti sos itd. Poreklo falafela je nepoznato i kontroverzno: Egipat, Palestina, Izrael i drugi narodi tvrde da je falafel njihov recept. U izraelskoj kuhinji se falafel smatra nacionalim jelom.

 

Sastojci:

 

250 g sirovih leblebija, potopiti preko noći, što dužeda odstoje

pola luka (iseckan na krupno)

1 čen belog luka

Šolja i po peršuna i korijandera (2 struka peršuna i 1 korijandera), odnos može da se menja prema ukusu, a može da se koristi i nana

3 kašike brašna

2 i po kašičice soli

Kašičica praška za pecivo

Kašičica mlevenog kardamona

½ kašičice mlevenog kima

Ulje za prženje (oko 1,5 l)

 

Priprema falafela:

 

U blenderu usitniti leblebije tako da podsećaju na usitnjene orašaste plodove, da bude i sitnijih i krupnijih delova. Prebaciti u činiju.

 

Dalje, u blenderu usitniti luk i beli lik, peršun i korijander. Srednje usitnjeno – da se ne pretvoi u pastu.

Dodati ovu mešavinu leblebijama i promešati.

Dodati brašno, so, prašak za pecivo, začine

Formirati loptice veličine ping pong loptica

Zagrejati ulje u šerpi.

 

Tri najbolje zamene za dresing: Bogate vitaminima i mineralima, neverovatno ukusne!

foto: Shutterstock

Pržiti loptice oko 5 minita dok ne dobiju tamno braon boju i ne postanu čvrste, okretati u toku prženja. Ostaviti da se ocede na ubrusu.

Servirati sa tahinijem, humusom i prilozima po želji u pita hlebu: kupus salata, kiseli krastavci, krastavas sa jogurtom, paradajz, nar…

 

Savet plus:

Kuglice falafela su spolja čvrste a unutra mekane, pre stavljanja u pita hleb ih blago pritisnite, da bi bilo lakše da se zagrizu.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...