Božanstven ukus

Sultanova krempita: Turski kremasti rolat samo za najdraže goste! (RECEPT)

Drugo ime joj je Lokum krempita

Recepti
Autor:
Sultanova krempita: Turski kremasti rolat samo za najdraže goste! (RECEPT)
Foto: Youtube Printscreen / Pekar Pekarica

Sastojci: 250 g lisnatog testa, puter za podmazivanje pleha, 1 l mleka, 200 g šećera, 5 jaja, 100 g brašna, 150 g putera, 1 kašičica ekstrakta vanile, 200 ml slatke pavlake.

Priprema: Razvući testo na debljinu oko 2 mm na površini posutoj sa malo brašna. Razvučenu koru prebacite na prevrnut pleh i izbockajte viljuškom. Zatim premažite koru vodom uz pomoć četkice, pa je pospite kroz sito šećerom u prahu, vrlo malo. Pecite na 210 stepeni 20 minuta, dok dobro ne porumeni. Izvadite da se hladi na rešetki od rerne. Ohlađenu koru izlomite u vanglu rukama na sitne komadiće.

Veliki pleh dobro podmažite puterom, pa svuda pospite izmrvljenu koru ravnomerno (protresite pleh ako treba). Mleko i 100 g šećera staviti da se zagrevaju, a u međuvremenu razbijte jaja, umutite blago žicom, pa dodajte 100 g šećera i opet mutite žicom. Dodajte i brašno, pa lepo sjedinite u kremastu, jednoličnu smesu.

Provrelo mleko postepeno dodajte u smesu sa žumancima, mešajući žicom da se lepo sjedini. Vratite sve na vatru i kuvajte uz neprestano mešanje. Kad provri, smanjite temperaturu i kuvajte još 2 minuta, da se lepo zgusne.

U vruć fil dodajte puter iseckan na kockice, zatim ekstrakt vanile (sačekajte 30 sekundi da puter omekša), pa promešajte da se lepo sjedini. Izmrvljenu koru prelijte skuvanim filom, pa poravnajte nožem. Ostavite da se hladi oko 2 sata na sobnoj temperaturi.

Umutite slatku pavlaku čvrsto, pa je nanesite na ohlađen fil. Fino poravnajte, pa ugrejanim nožem po dužini presecite 12 traka.

Čokoladni oblačići punjeni penastom slatkom pavlakom: Brže, lakše i još ukusnije nego što izgleda! (RECEPT)

foto: Youtube Printscreen / Pekar Pekarica

Svaku traku pažljivo savijte u rolat, pomažući se nožem (pogledajte video).

Ako vam savijanje rolata nikako ne uspeva, presecite svaku traku na tri jednaka dela, pa ih složite jednu na drugu, da dobijete fine kremaste kocke.

foto: Youtube Printscreen / Pekar Pekarica

Detaljnu pripremu možete da pogledate u videu, i obavezno nam javite kako vam je ispalo!

(Tekst: Stil.kurir.rs

Izvor: Youtube / Pekar pekarica)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs