Savršen aperativ

Martini dry

Neka savršeno veče bude još bolje uz čašicu koja će učiniti da se osećate posebno
Recepti 16.02.2014. - 22:03h
Foto: Thinkstock
  • 10 minuta
  • Jednostavno
  • Za 2 osoba

Sastojci

  • Džin Bombay Sapphire
  • Vermut
  • Led
  • Masline

Čašu za mešanje napuniti hladnim, suvim kockama leda. Prvo sipati hlađeni Bombay Sapphire i dodati hlađeni vermut.

 

Kašičicom jako mešati od dole na gore. Dovoljno je mešati 10 sekundi. Zatim procediti u dobro ohlađenu martini čašu i dodati 1-2 masline.

 

Eventualno možete dodatno servirati masline u posebnoj posudici. Martini čašu treba dakle ohladiti.

 

Postoji više mogućnosti kako to možete uraditi. Postoje naravno uređaji koji obavljaju ovu funkciju ali je to luksuz koji ne može svako sebi da dozvoli. Čašu možete ohladiti i u frižideru. Najčešće se čaša hladi tako što se napuni ledom. Mogu se koristiti kocke leda ali mnogo je bolje koristiti mrvljeni led.

 

Cilj je da se koktel dodatno ohladi jer se mešanjem postiže temperatura od 6°, dok se piće koje je mućkano u shaker-u ohladi na ca. 4°. Drugi efekat koji se želi postići je da čaša bude zamagljena kada servirate piće.

 

Zbog toga se Martini Dry servira ODMAH nakon pripreme.

 

Pravilo je da gin treba prvo sipati i onda dodati vermut, tako se navodno bolje sjedine sastojci. Maslina koja služi kao garniš ima još jednu važnu funkciju a to je da u piće dospevaju eterska ulja koja podižu kvalitet pića. Eterska ulja nalaze se i u kori limuna tako da ako nemate masline možete iscediti koru limuna. To se radi tako što se uzme mali komad kore od limuna koju savijete iznad čaše tako da etersko ulje prsne u piće.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...