Topla jela za svaki dan

3 recepta za punjene tikvice: Domaćinski ručak koji hrani i stomak i dušu!

Jela koja okrepljuju

Recepti 17.10.2019. - 13:01h Autor: Stil.kurir.rs / bonapeti.rs
Foto: Shutterstock

Sezona tikvica bliži se kraju, pa bi valjalo da iskoristi ovaj trenutak kada su jeftine i lako dostupne, i napravite fenomenalan ručak!

 

I dok smo tokom leta uživali u laganim jelima od ovog omiljenog povrća, sada vam predstavljamo tri recepta za punjene tikvice, pravi, jak ručak za hladne dane!

 

Punjene tikvice sa kačkavaljem i paradajzom

 

Sastojci: 4 tikvice, 1 glavica luka, 1 čen belog luka, 3 paradajza, 4 kašike prezli, 100 g rendanog kačkavalja, 3 kašike seckane mirođije, 2 prstohvata soli, 4 kašike ulja.

 

Priprema: Tikvice dobro oprati i iseći na dva dela. Sredinu izvaditi i iseći sitno. Beli luk iseckati što sitnije, crni luk na kockice, pa ih zajedno propržiti na ulju dok ne postanu prozirni. Tada dodajte seckanu sredinu tikvica. Pržite uz neprestano mešanje, dok tečnost ne ispari, pa posolite jednim prstohvatom soli.

 

Paradajz poparite vrelom vodom, oljuštite i ispasirajte se. Dodajte u tikvice i luk, i uz mešanje kuvajte na laganoj vatri 4 minuta.

 

Prezle pomešajte sa pola narendanog kačkavalja, dodajte mirođiju i promešajte, pa dodajte u luk. Polovine tikvica posolite preostalim prstohvatom soli, zatim ih ređajte u podmazanu posudu za pečenje. Punite tikvice nadevom od luka, a odozgo pospite preostalim kačkavaljem. Pecite 20 minuta na 190 stepeni.

 

Kako se pravi dobra zaprška za pasulj: Ako ovde pogrešite, jelo propada!

foto: Shutterstock

Italijanske punjene tikvice

 

Sastojci: 1 glavica crvenog luka, 400 g mešanog mlevenog mesa, so, biber, 2 veće loptaste tikvice, 2 čena belog luka, 1,5 dl suvog belog vina, 800 g oljuštenog paradajza, 2 lovorova lista, 2 kašike maslinovog ulja.

 

Priprema: Oljuštite crni luk, pa ga iseckajte na kockice, pomešajte sa origanom i mesom i pobiberite. Tikvice operite, isecite uzduž napola i izdubite. Sredinu iseckajte i dodajte u masu od mesa, pa time napunite tikvice.

 

Beli luk oljuštite i iseckajte na sitno. Pomešajte vino i paradajz, ubacite luk i lovor, začinite i sipajte u podmazanu tepsiju. Potom poređajte tikvice i poprskajte maslinovim uljem. Pecite u rerni na 180 stepeni. Zapečene tikvice pospite parmezanom i bosiljkom i servirajte sa sosom.

 

Starinski kolač od jabuka i griza: Nikad brže gotov, a smazaćete ga za tren! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Tikvice punjene jajima i sirom

 

Sastojci: 4 srednje tikvice, 4-5 jaja, 300-400 g sira, so po ukusu, 1 kašika ulja, biber po ukusu, 100 g kačkavalja.


Priprema: Oprati tikvice, preseći na pola i izdubiti sredinu. Pripremiti nadev - pomešati u posudi jaja, sir, so, biber i ulje, dobro promešati i puniti tikvice jednu po jednu.

 

Ugrejati rernu na 160 stepeni, gotove tikvice posuti kačkavaljem i peći 15 minuta dok ne dobiju zlatnu boju.

 

Malo drugačiji način pripreme krompira: 5 najsočnijih recepata!

foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...