Ukus koji se ne zaboravlja

Američka rebarca u sosu s najmekšim krompirom na svetu: Ovo nije ručak, ovo je savršenstvo! (RECEPT)

Savršen nedeljni ručak ili gozba za drage goste

Recepti
Autor:
Američka rebarca u sosu s najmekšim krompirom na svetu: Ovo nije ručak, ovo je savršenstvo! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Sastojci: 500 g svinjskih rebara, so.

Za sos: 2 kašike kečapa, 2 kašike meda, 2 kašike crnog vina, 2 kašike soja sosa, 2 izrendana čena belog luka, 1 kašika senfa, po želji ljuta paprika i malo bibera.

Za prilog: 400 g krompira.

Priprema: Rebarca dobro usolite i ostavite da odstoje dok pripremate sos (uzmite u obzir da je soja sos slan, te da ne presolite). Za sos jednostavno lepo sjedinite sve navedene sastojke.

Nakon što su rebarca odstajala u soli, uzmite četku i pažljivo premažite svako parče sosom sa svake strane. Sos koji ostane sačuvajte. Ostavite rebarca da ponovo odstoje, bar nekoliko sati, a najbolje celu noć, odnosno da počnete sa pripremom dan ranije.

Pleh podmažite, obložite pek papirom i poređajte usoljena i začinjena rebra. Rernu zagrejte na 100 stepeni i stavite da se peče sat vremena poklopljeno, pa pojačajte rernu na 200 stepeni, ali i dalje ne skidajte poklopac.

Nakon 15-20 min, okrenite meso u posudi za pečenje, tako da gornja strana bude dole (pustiće tečnost) a donja da dođe gore. Ovako pecite još nekih 20-ak minuta. Kada procenite da su rebarca pri kraju (da se meso lepo odvaja sa kostiju, tj. da je skoro kuvano), uzmite ostatak sosa i prelijte preko gornje strane rebarca. Potom, pecite još 20 minuta, ali sada skinite poklopac.

Meso će dobiti tamnu boju, ali ne brinite, ona nisu zagorela. Sos sadrži med i kečap, i baš u tome i jeste tajna. Tamna, lepljiva i sočna!

Tokom poslednjih 20 minuta pečenja rebara, oljuštite i isecite krompir. Pečeno meso izvadite iz pleha, pa u taj isti pleh za sokom koje je meso pustilo poređajte krompir i pecite 20-30 minuta.

Uživajte u savršenom mesu koje se raspada i najmekšim krompirima na svetu!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs