Mmmmm

Špagete a la bolonjeze

Divne, mirisne špagete po kojima se lagano sliva sos od mesa i paradajiza, sa komadićima parmezana.... Ima li grešnijeg zadovoljstva od ovog
Recepti
11:38h
Špagete a la bolonjeze
Foto: Thinkstock
  • 40 minuta
  • Jednostavno
  • Za 4 osoba

Sastojci

  • 500 g špageta
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 šargarepe
  • 50 ml ulja
  • 500 g mešanog mlevenog mesa
  • 1 manji koren celera
  • 1l soka od paradajiza
  • 1 kašičica šećera
  • malo bibera
  • parmezan
  • 1 kašika gustina opciono

Celer iseći na sitne kockice ili izrendati ga, šargarepu iseći na sitne komadiće. Luk iseckati na sitno, posuti kašičicom soli, pa dinstati na 50 ml ulja u šerpi srednje veličine dok ne omekša. Dodati pripremljen celer i šargarepu i dinstati dok i ovo povrće malo ne omekša. Zatim dodati meso pa na tišoj vatri dinstati dok ne promeni boju i ne postane rastresito.

Poklopiti pa ostaviti na tihom bar još 15-20 minuta, povremeno mešajući, a u veću šerpu staviti vodu za špagete, i u nju sipati malo ulja i dve kašičice soli.

Preko mesa sipati litar soka od paradajza, dodati kašičicu šećera, trećinu kašičice bibera i list lovora pa kuvati poklopljeno. U zavisnosti od toga koliko je paradajz slan, dodati još soli ako je potrebno. Ako se želi gušći sos, na kraju umešati ravnu kašiku gustina razmućenu sa malo vode i kuvati dok se ne zgusne.

Špagete skuvati po uputstvu sa ambalaže, isprati ih kratko pod mlazom hladne vode, pa preliti sa nekoliko kašika maslinovog ulja i promešati.

Servirati špagete prelivene sosom. Preko sosa nastrugati parmezan.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs