Piletina

Pilav

Ukoliko ne želite da celi vikend provedete pored šporeta, najbolje je da spremite pilav. Ovaj obrok će se garantovano svideti i vašoj deci. Ako hoćete da im ručak bude zanimljiviji, umesto viljuške i noža dajte im kineske štapiće za jelo
Recepti
14:54h Autor:
Pilav
Foto: Shutterstock
  • 120 minuta
  • Jednostavno
  • Za 6 osoba

Sastojci

  • 4 - 5 pilećih bataka
  • 250 g pirinča kratkog zrna
  • 1 veza zeleni
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 dl ulja
  • so i biber po želji

U veći lonac staviti piletinu i očišćenu zelen i naliti sa bar 2 litra vode. Dodati kašičicu soli i nekoliko zrna bibera, i pustiti da se kuva na tihoj vatri 1-2 sata. Kada je meso skuvano skloniti sa šporeta.

Na istu, već zagrejanu ringlu staviti veću šerpu, koja može kasnije i u rernu, i sipati ulje. Sitno naseckati glavicu luka, posoliti sa 2 kašičice soli, i pobiberiti po želji. Propržiti luk da porumeni, pa dodati pirinač. Pržiti pirinač par minuta, uz mešanje. Isključiti ringlu i skloniti šerpu.

Izvaditi piletinu iz supe, i iseći. Meso poslagati na pirinač, po želji dodati i barenu šargarepu, i sipati 1.5 litar supe u kojoj se piletina kuvala.

Uključiti rernu na 220°C i staviti da se peče. Vreme pečenja je oko 1-1.5 h kad se stavi u hladnu rernu, ili oko 40-60 min otkako supa provri u rerni. Meso treba da porumeni, a supa skoro da uvri, tj. da ništa ne pliva po vrhu ali da se ipak vidi vrijuća supa negde u dubini. Isključiti rernu i ostaviti pilav da odstoji bar još pola sata unutra, da pirinač upije preostalu tečnost.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs