saveti iskusnih domaćica

Odmah će nestati sa stola: Uz pomoć ovih saveta napravite najsavršenije pečeno pile (RECEPT)

Ako želite da pile bude vaš najveći adut kada dočekujete goste, sledite ova pravila

Recepti
20:09h Autor:
Odmah će nestati sa stola: Uz pomoć ovih saveta napravite najsavršenije pečeno pile (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 1 pile ( 3 do 4 kg)
  • so
  • biber
  • maslac
  • ulje
  • limun
  • 2-3 grančice ruzmarina
  • 2-3 listića lovora
  • 2 čena belog luka

Saveti za najbolji roštilj: Ovako se spremaju najsočniji ćevapi, piletina, grilovano povrće!

foto: Shutterstock

Priprema:

  • Pile dobro očistite, operite i osušite.
  • Natrljajte je dobro sa spoljne strane i iznutra posolite i premažite maslacem.
  • Grančicu ruzmarina sitno naseckajte i natrljajte po piletu.
  • U unutrašnjost piletine stavite presečeni limun, grančicu ruzmarina, listove lovora i beli luk, te prelijte uljem.
  • Pecite u rerni na umerenoj temperaturi, često dodajući ulje i maslac koji se rastopio. Po potrebi dolivajte vodom i pilećom supom.
  • Gotovo je kad je lepo zarumeni, a meso bude mekano (viljuškom ubodite meso, ako lagano izlazi, meso je pečeno).
  • Pile naseckajte na lepe komade i prelijte s malo masnoće od pečenja.

Saveti:

  • Kako bi ostala sočna, treba je pripremiti za pečenje. Dan ranije uvaljajte je u so ili jednostavno dobro istrljajte krupnom solju i maslacem, te ostavite da prenoći.
  • Ako ste ljubitelji intenzivnijih ukusa, napravite mešavinu od meda, timijana, soli i otopljenog maslaca. Tako ćete zadržati vlažnost mesa, a korica će biti rumena i hrskava.
  • Neke porodice vole da pune pile, a nadev zavisi od mašte domaćina. Može biti napravljen od iznutrica pomešanih s hlebom, lukom i pančetom, ali i kestenima, prazilukom i mrvicama.
  • Stavite nadev u pile pre pečenja, kada je već noć odležala namašćena i nasoljena. U tom slučaju važi savet za duže pečenje na nižoj temperaturi jer će je sam nadev vlažiti pa se neće presušiti.

Lagana brzinska večera bez griže savesti: Piletina sa tikvicama i čeri paradajzom! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs