Za zimske dane

Kolač od borovnice

Iskočite iz rutine i napravite nestandardan kolač koji će sigurno da se pojede u jednom dahu
Recepti 30.01.2014. - 20:46h
Foto: Thinkstock
  • 120 minuta
  • Jednostavno
  • Za 10 osoba

Sastojci

  • 1, 5 šolja mlevenih krekera
  • 25 g smeđeg šećera
  • 15 g rastopljenog margarina
  • 895 g krem sira
  • 400 g šećera
  • 4 jajeta
  • Strugana kora od 1 limuna
  • 1 kašika ekstrakta vanile
  • 60 ml svežeg soka od limuna
  • 115 g kisele pavlake
  • 3 šolje svežih ili zamrznutih borovnica

Mrvice krekera i smeđi šećer pomešajte sa rastopljenim margarinom dok ne dobijete homogenu smesu. Razvucite je po plehu i pecite u zagrejanoj rerni na 175 stepeni, oko 8 minuta, dok ne dobijete zlatno smeđu boju.

 

Krem sir mutite mikserom sa postepenim dodavanje šećera. Dok mutite dodajte jedno po jedno žumance, koricu od limuna, sok od limuna, kiselu pavlaku i ekstrakt vanile.

 

Posebno umutite belanjak i šećer, pa kada se napravi homogena smesa dodajte je umućenom siru.

 

Tako dobijenu smesu izlijte na već ispečeni biskvit pa pecite još 55 minuta. Nakon tog vremena, isključite i otvorite rernu na 2 cm, da izađe vreo vazduh a kolač ostavite unutra još sat vremena.

 

1 šoljicu borovnica i šećera kuvajte na srednjoj toploti od 6 do 8 minuta, pa dok je vruća smesa procedite borovnice ostavljajući samo sok.

 

Preostale borovnice pomešajte sa limunovim sokom, dodajte ih u dobijeni sok od borovnice neposredno pred posluženje prelijte kolač i iznesite pred goste.

 

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...