fantazija ukusa

Mirišu na detinjstvo: Napravite najsavršenije i najsočnije knedle sa šljivama! (RECEPT)

Za sve ljubitelje knedli donosimo recept koji će očarati vaša nepca

Recepti
Autor:
Mirišu na detinjstvo: Napravite najsavršenije i najsočnije knedle sa šljivama! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Sastojci za testo:

  • 1 kg krompira
  • 60 grama maslaca
  • 2 jaja
  • 150 grama griza
  • 400 grama oštrog brašna
  • so

Sastojci za nadev:

  • 700 grama šljiva ili 25 komada
  • 100 grama šećera

Sastojci za posipanje:

  • 200 grama hlebnih mrvica
  • 100 grama šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 100 grama maslaca

Knedle sa šljivama bez krompira: Tradicionalna poslastica po sasvim novom receptu!

foto: Shutterstock

Priprema:

  • Ogulite krompir, operite, iseckajte na veće komade i kuvajte u slanoj vodi kao pire krompir.
  • Kada se krompir skuva, ocedite ga i gnječilicom za krompir napravite pire.
  • U vrući pire krompir dodajte maslac, dobro izmešajte i ostavite da se ohladi.
  • Pripremite smesu za posipanje knedla tako što ćete u plićoj posudi rastopiti maslac.
  • Dodajte hlebne mrvice i zagrevavajte uz stalno mešanje dok mrvice ne dobiju zlatnožutu boju.
  • Malo ohladite i u smesu dodajte šećer i vanilin šećer, dobro promešajte i ostavite sa strane.
  • U ohlađeni pire krompir dodajte jaja, griz, so i polovinu predviđenog brašna za testo.
  • Sve zajedno lagano promešajte, najpre u posudi, a zatim u pobrašnjenoj radnoj površini uz stalno dodavanje brašna dok ne dobijete mekano testo.
  • Šljive operite i očistite od koštica.
  • Pobrašnjenim rukama otkinute komadić testa veličine oraha i malo ga razvucite na dlanu.
  • Na testo stavite očišćenu šljivu koju ste prethodno s spoljašnje strane uvaljali u brašno, a u sredinu šljive stavili malu kašičicu šećera.
  • Preko šljive prevucite testo i oblikujte malu lopticu.
  • Napravljene loptice stavljajte na nabrašnjenu površinu.
  • U posudu u kojoj ćete kuvati knedle nalijte vode, dodajte malo soli i pustite da proključa.
  • Napravljene loptice sa šljivama spuštajte u ključalu slanu vodu da se kuva. Vodite računa da u posudi ne bude previše vode jer će nivo vode narasti kada stavite knedle u vodu.
  • Kada ih spustite u ključalu vodu dobro je pomerite malo kašičicom da se ne zalepe za dno posude.
  • Kada voda nakon spuštanja knedli proključa, smanjite temperaturu da knedle lagano kuvaju.
  • Nakon nekoliko minuta knedle bi trebalo da isplivaju na površinu vode, te nastavite da ih kuvate još 5 minuta.
  • Kuvane knedle izvadite iz ključale vode i spustite u posudu s hlebnim mrvicama koje ste prethodno ugrejali na maslacu.
  • Po želji ih možete potpuno uvaljati u pripremljenu smesu za posipanje ili samo posuti po vrhu knedli.

Knedle sa kajsijama: Neverovatno sočne, pravićete ih stalno! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs