Ukusno i štedljivo

Recepti od popucalih vaskršnjih jaja: Bogata slana torta i preukusna salata! (FOTO)

Veliki je greh bacati hranu

Recepti
Autor:
Recepti od popucalih vaskršnjih jaja: Bogata slana torta i preukusna salata! (FOTO)
Foto: Shutterstock / Profimedia

Nije nikakva novost ni čudo ako vam je na Veliki petak popucalo nekoliko jaja. Ili više, piše Stil.kurir.rs.

Donosimo sjajne recepte kroz koje ćete ih iskoristiti na najukusniji način!

Slana torta sa jajima

Sastojci: 1 kg krompira, 1 kašika putera, kiseli krastavčići, 7 barenih jaja, 400 g pečenice ili šunke, 200 g sira, 150 g kačkavalja, 3 kašike majoneza, so po ukusu.

Za sos: 200 ml majoneza, 200 g kiselog mleka.

Za dekoraciju: 4 barena jaja, malo peršuna.

Priprema: Skuvajte krompir u slanoj vodi, ocedite, dodajte puter i napravite pire. Krastavčiće, pečenicu, sir i kačkavalj izrendajte, jaja isecite na tanke kriške (sve u odvojenim posudama). U posebnoj činiji sjedinite majonez i kiselo mleko.

Kad se krompir ohladi, od polovine smese napravite koru u kalupu za tortu ili šerpi (ako koristite šerpu, prvo je obložite streč folijom da krajevi vire iz šerpe, kako biste kasnije mogli da izvadite i sečete slanu tortu). Dobro utapkajte prstima da se dobije čvrsta kora.

Preko krompira rasporedite sir i rendanu pečenicu, pa premažite trećinom sosa od kiselog mleka i majoneza. Preko rasporedite preostali pire od krompira, a preko njega kisele krastavčiće, pa odozgo tanko sečena jaja. Premažite drugom trećinom sosa, pa odozgo stavite izrendani kačkavalj.

Sve blago pritisnite dlanovima, pokrijte folijom i stavite u frižider da stoji preko noći. Preostalu trećinu sosa takođe stavite u frižider.

Sutradan izvadite slanu tortu iz kalupa/šerpe, sa strane premažite preostalim sosom, a na vrh narendajte 3 jaja. Preostalo jaje isecite na kriške, pa njima i listićima peršuna odozgo ukrasite tortu.

3 tradicionalne torte: Ovo su najbolje domaće poslastice svih vremena! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Bogata salata s jajima

Sastojci: 10 kuvanih jaja, čaša kiselog mleka (180 ml), 100 ml majoneza, 3 kašike senfa, 1 manji praziluk, so i biber po ukusu.

Priprema: U vangli pomešati kiselo mleko, majonez i senf. Jaja oljuštiti, belanca iseckati, a žumanca izmrviti prstima. Praziluk oprati i iseckati sitno, pa zajedno s jajima dodati u vanglu u kojoj smo pomešali majonez, senf i kiselo mleko. Začiniti biberom i solju po ukusu, lagano promešati i ohladiti u frižideru.

Ukrasiti po želji kriškama barenih jaja, maslinama, peršunom...

(Stil.kurir.rs)

foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs