Oduševićete se

Uskršnja pogača: Umetničko delo za prazničnu trpezu! (RECEPT, VIDEO)

Praznični hleb koji oduševljava izgledom, ali i ukusom

Recepti
15:06h Autor:
Uskršnja pogača: Umetničko delo za prazničnu trpezu! (RECEPT, VIDEO)
Foto: Youtube Printscreen / Serpica

Sastojci:

Za pogaču: 40 g svežeg kvasca, 1 kašičica šećera, 300 ml mlakog mleka, 100 ml vode, 200 ml ulja, 1 kg brašna, 2 kašičice soli

Za krunu: 150 ml vode, 1 kašičica soli, 30 ml ulja, 230 - 250 g brašna

Za premazivanje: 1 jaje, 100 g margarina

Okrugla tepsija prečnika 28 cm, manja ovalna posuda prečnika 25 cm.

Priprema:

Kvasac, 2 kašike brašna i šećer dodajte u mleko i ostavite da se aktivira.

Dodajte vodu, ulje, polovinu brašna i so pa izmešajte. Mesite uz dodavanje brašna dok ne dobijete testo. Ostavite da ostoji 30 minuta.

Premesite testo, odvojte mali deo za cvetove i još jedan veći za rolat pa ostatk stavite u pleh obložen papirom za pečenje i rasporedite prstima.

Od odvojenog dela testa napravite rolat pa ga isecite na male pužiće koje složite oko pogače. Na sredinu pogače stavite parče pek papira pa manjom posudom pritisnite da bi se napravila rupa.

Od manjeg dela testa napravite cvetove i složite preko pogače. U svaki cvet stavite zrno bibera ili suvo grožđe radi dekoracije.

Premažite umućenim jajetom. Prekrijte pogaču i ostavite 20 minuta da naraste. Pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko 40 minuta ili dok lepo ne porumeni. Pečenu i još vruću pogaču premažite margarinom, prethodno polako izvadite posudu iz sredine.

Krunu pravite u toku narastanja testa.

Umutite vodu i so, dodaje ulje i brašno pa zamesite malo tvrđe testo. Razvucite malo veće od prečnika velikog tanjira. Ovalnu posudu namažite sa spoljne strane uljem i prebacite preko testo. Razvući koliko je potrebno i nožem praviti rezove. Napraviti modlom cvetove i malo ukrasiti. Kako to izgleda pogledajte u videu.

Pecite odmah u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta ili dok ne porumeni. Ostavite da se malo prohladi pa pažljivo skinite sa posude.

U sredinu pogače stavite nekoliko šarenih jaja i preklopite krunom.

Ako pogaču treba da prenosite, da kruna ne bi skliznula pričvrstite je čačkalicama.

Prijatno!

Izvor: Stil.kurir.rs / Youtube / Serpica

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs